Papa cere din nou iertare la finalul turneului în nordul Canadei

Papa Francisc a cerut din nou iertare după ce s-a întâlnit cu supravieţuitorii şcolilor rezidenţiale din teritoriul Nunavut, ultima oprire din vizita sa de 6 zile în Canada pentru a-şi cere scuze faţă de indigeni pentru abuzurile comise în şcolile guvernamentale conduse de Biserica Romano-Catolică.

411 afișări
Imaginea articolului Papa cere din nou iertare la finalul turneului în nordul Canadei

FOTO New Amauta/Twitter

După o întâlnire privată într-o mică şcoală primară, Papa Francisc a declarat că ascultarea poveştilor supravieţuitorilor "nu a făcut decât să renască în mine indignarea şi ruşinea pe care le simt de luni de zile" pentru răul care le-a fost făcut, scrie Reuters.

Avionul său a plecat din Canada spre Roma vineri seara.

Mai devreme, vineri, Suveranul Pontif le-a spus liderilor indigeni din Quebec City că este îndurerat de faptul că catolicii au susţinut "politici opresive şi nedrepte" împotriva lor.

Papa şi-a încheiat turneul de o săptămână în Iqaluit, capitala Nunavut, un oraş de 7.700 de locuitori care se află printre dealuri stâncoase cu vedere la Golful Frobisher. Iqaluit, în teritoriul arctic creat în 1999 pentru poporul inuit, este accesibil doar cu avionul sau cu vaporul.

"Şi astăzi, în acest loc, vreau să vă spun cât de mult îmi pare rău şi să cer iertare pentru răul comis de nu puţinii catolici care au contribuit la politicile de asimilare culturală şi de emancipare în acele şcoli", a spus Francisc.

O mică mulţime a urmărit discursul Suveranului Pontif, care a fost precedat de spectacole de cântece tradiţionale inuite de gât şi dansuri de tobe.

Mai mult de 150.000 de copii indigeni au fost separaţi de familiile lor şi aduşi în şcolile rezidenţiale, care au funcţionat între 1870 şi 1996.

Ordinele religioase catolice au condus majoritatea şcolilor în cadrul politicii de asimilare a guvernelor canadiene succesive.

Genocidul cultural

Copiii au fost bătuţi pentru că vorbeau în limbile lor native şi mulţi au fost abuzaţi sexual într-un sistem pe care Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere din Canada l-a numit "genocid cultural".

"Scuzele sale sunt acceptate şi din acest moment vom începe să ne vindecăm şi să ne luăm viaţa înapoi", a declarat Andre Tautu, în vârstă de 79 de ani, care a spus că a fost abuzat sexual în biserică şi în alte părţi de către clerul catolic din Chesterfield Inlet, Nunavut.

Tautu, care face parte dintr-un mic grup care l-a întâmpinat pe papă la aeroportul din Iqaluit, a declarat că a apelat la alcool pentru a face faţă traumei şi că şi-a maltratat copiii. El le-a cerut să îl ierte.

"Nu mai am mulţi ani de trăit, aşa că vreau să mă asigur că soţia şi copiii mei sunt mai fericiţi în viitor", a spus Tautu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici