Papa Francisc a aceptat demisia unui episcop irlandez, în urma unui scandal de pedofilie

Papa Francisc a acceptat marţi demisia unui episcop irlandez, monseniorul William Lee, care a recunoscut că în 2010 nu a acţionat bine prin protejarea unui preot pedofil.

154 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a aceptat demisia unui episcop irlandez, în urma unui scandal de pedofilie

Papa Francisc (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-un scurt comunicat, Biroul de presă al Sfântului Scaun a precizat că Lee, episcop al diocezei Waterford şi Lismore a fost demis în virtutea paragrafului 2 din articolul 401 al Codului canonic, privind revocări pentru erori grave.

Potrivit presei britanice, faptele vizate s-au petrecut în anii '90, iar episcopul a prezentat scuze în 2010.

Sesizat prin plângeri depuse de victimele preotului, devenite între timp adulţi, episcopul l-ar fi mutat pe preot în dioceza sa şi s-ar fi adresat abia după doi ani poliţiei.

Biserica Irlandeză a fost afectată, în mai mare măsură ca celelalte, de un scandal de foarte mare amploare privind abuzuri sexuale comise de preoţi şi credincioşi asupra unor minori. Au fost sancţionaţi mai mulţi episcopi şi preoţi. Biserica se confruntă, însă, cu noi cazuri, care datează în cea mai mare parte din anii '70 şi '80.

Numeroase instituţii din cadrul Bisericii Irlandeze, altădată puternice, care se ocupau de copii (şcoli, orfelinate, organizaţii de tineret) au fost vizate de anchete efectuate de justiţia irlandeză. Adesea, unii episcopi au încercat să muşamalizeze scandalurile, o practică pe care fostul Papă Benedict al XVI-lea a condamnat-o deja fără drept de apel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici