Papa Francisc a mers în Mexic după întâlnirea istorică avută cu Patriarhul Chiril. Suveranul Pontif l-a îndemnat pe preşedintele mexican să combată corupţia şi traficul de droguri din ţară

Papa Francisc, aflat în prima sa vizită oficială în Mexic ca suvern pontif, a condamnat corupţia şi traficul de droguri din ţară, solicitând preşedintelui Enrique Pena Nieto să combată aceste probleme majore cu care se confruntă statul, relatează agenţia de presă Reuters.

1898 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a mers în Mexic după întâlnirea istorică avută cu Patriarhul Chiril. Suveranul Pontif l-a îndemnat pe preşedintele mexican să combată corupţia şi traficul de droguri din ţară

Papa Francisc a mers în Mexic după întâlnirea istorică avută cu Patriarhul Chiril. Suveranul Pontif l-a îndemnat pe preşedintele mexican să combată corupţia şi traficul de droguri din ţară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gradul de corupţie din Mexic este unul ridicat în condiţiile în care chiar preşedintele, soţia acestuia şi ministrul de Finanţe sunt implicaţi într-un conflict de interese generat de achiziţionarea unor locuinţe prin contractori guvernamentali. Suveranul pontif a lansat un apel şi papei din Mexic să aibă un rol mai activ în lupta contra traficului de droguri, care "devorează (ţara) ca o metastază".

Papa Francisc a îndemnat reprezentanţii conducerii mexicane, dar şi pe papa din Mexic, să avertizeze traficanţii de droguri că ei nu-i consideră buni catolici dacă mâinile lor "sunt afundate în sânge, dar au buzunarele pline de bani murdari şi conştiinţa întunecată".

Traficanţii de droguri s-au infiltrat printre forţele poliţiei pe întreg teritoriul ţării şi peste 100.000 de persoane au murit în ultimul deceniu din cauza violenţelor produse pe fondul traficului şi consumului de droguri, iar peste 26.000 de persoane sunt date dispărute.

"Experienţa ne-a învăţat că de fiecare dată când căutam privilegii sau beneficii pentru unii în detrimentul binelul comun, al tuturor, mai devreme sau mai târziu, societatea devine un sol fertil pentru corupţie, pentru trafic de droguri, pentru excluderea diferitelor culturi, pentru violenţă şi trafic de persoane, răpiri şi decese", a declarat papa Francisc într-un discurs adresat preşedintelui mexican, guvernului şi diplomaţilor străini.

El a precizat că liderii mexicani au "o responsabilitate anume", aceea de a lăsa în urmă corupţia şi violenţele din ţară şi de a colucra pentru obţinerea binelui comun.

Papa Francisc a sosit în Mexic după o întâlnire istorică în incinta aeroportului din Havana, Cuba, cu patriarhul Chiril, ocazie cu care cei doi lideri religioşi au pledat pentru intensificarea legăturilor celor două biserici, condamnând conflictele militare, persecutarea creştinilor, secularismul, consumismul şi adoptând o poziţie comună pentru apărarea valorilor creştine fundamentale.

Suveranul pontif îşi va continua călătoria de cinci zile din Mexic, vizitând mai multe oraşe din ţară, urmând să-şi încheie turneul prin vizitarea oraşului Ciudad Juarez, unde se va întâlni cu rudele victimelor actelor de violenţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici