Papa Francisc: Abuzurile împotriva minorilor reprezintă un sacrilegiu

Papa Francisc a condamnat din nou cu severitate abuzurile de tip pedofil comise de unii clerici, apreciind că acestea reprezintă "un sacrilegiu", într-o conferinţă de presă organizată la bordul avionului papal la întoarcerea dintr-o călătorie de trei zile în Ţara Sfântă.

129 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc: Abuzurile împotriva minorilor reprezintă un sacrilegiu

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Răzpunzând timp de 40 de minute la întrebările jurnaliştilor, Papa Francisc a anunţat că "săptămâna viitoare, la 6 şi 7 iunie", va oficia "o slujbă la Sfânta Marta (reşedinţa sa), cu şase sau opt victime, urmată de o întâlnire cu ele".

Întrebat despre atitudinea Vaticanului faţă de prelaţii acuzaţi de astfel de abuzuri, el a subliniat că "trei episcopi fac obiectul unor anchete, iar unul dintre ei a fost condamnat deja".

De altfel, a adăugat Papa Francisc, "preoţii care fac aşa ceva îl trădează pe Dumnezeu".

Luna trecută, Papa a cerut iertare pentru abuzurile asupra minorilor, calificându-le un "rău" absolut. El a promis intesificarea acţiunilor împotriva acestui fenomen, ca răspuns la acuzaţii de minciună şi relaxare a Vaticanului pe această temă.

În cadrul unei audieri la un comitet ONU, la Geneva, un oficial de la Vatican a dezvăluit că justiţia canonică a tratat 3.420 de cazuri de abuzuri în ultimii zece ani.

Din aceste cazuri, 848 de preoţi au fost caterisiţi, în timp ce 2.572 au fost rugaţi să ducă "o viaţă de rugăciune şi penitenţă".

La începutul lui mai, o comisie de experţi înfiinţată de Papa Francisc a anunţat că vrea să pună în aplicare în curând "proceduri eficiente" de pedepsire a preoţilor pedofili.

"Am adoptat principiul că binele unui copil sau unui adult vulnerabil trebuie să fie prioritar", au explicat cei opt experţi ai comisiei, printre care cardinalul american Sean O'Malley, arhiepiscop de Boston, şi fosta victimă irlandeză Marie Collins.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici