Schimbare fără precedent. Papa Francisc acordă pentru prima dată dreptul de vot femeilor în cadrul reuniunii episcopilor

  • Papa Francisc a decis să le acorde femeilor dreptul de vot la o viitoare reuniune a episcopilor, o schimbare fără precedent care reflectă speranţele sale de a le oferi femeilor mai multe responsabilităţi decizionale.
  • Femeilor li se va permite să se alăture bărbaţilor şi să voteze asupra propunerilor, după decenii de cereri ale femeilor pentru acest drept.
307 afișări
Imaginea articolului Schimbare fără precedent. Papa Francisc acordă pentru prima dată dreptul de vot femeilor în cadrul reuniunii episcopilor

Schimbare fără precedent. Papa Francisc acordă pentru prima dată dreptul de vot femeilor în cadrul reuniunii episcopilor

Papa Francisc a aprobat modificări ale normelor care guvernează Sinodul Episcopilor, un organism al Vaticanului care reuneşte episcopii din întreaga lume pentru întâlniri periodice, în urma unor decenii de cereri din partea femeilor pentru a avea dreptul de vot.
 
Vaticanul a publicat miercuri modificările pe care le-a aprobat, care subliniază viziunea sa privind asumarea de către credincioşii laici a unui rol mai mare în afacerile bisericeşti care au fost mult timp lăsate în seama clericilor, episcopilor şi cardinalilor.
 
Încă de la Conciliul Vatican II, reuniunile din anii 1960 care au modernizat biserica, papii i-au convocat pe episcopii din întreaga lume la Roma pentru câteva săptămâni la rând pentru a dezbate anumite subiecte, potrivit The Guardian.
 
La finalul reuniunilor, episcopii votează propuneri specifice şi le prezintă papei, care elaborează apoi un document ţinând cont de opiniile lor.

Până acum, singurele persoane care puteau vota erau bărbaţii

Însă, conform noilor schimbări, cinci surori religioase se vor alătura celor cinci preoţi ca reprezentanţi cu drept de vot pentru ordinele religioase.
 
În plus, Francisc a decis să numească 70 de membri ai sinodului care nu sunt episcopi şi a cerut ca jumătate dintre ei să fie femei. Şi acestea vor avea drept de vot.
 
De asemenea, se doreşte ca printre aceşti 70 de membri neepiscopi să fie incluşi şi tineri, care vor fi propuşi papei de către blocurile regionale, Francisc urmând să ia decizia finală.
 
Este o schimbare importantă, nu este o revoluţie", a declarat cardinalul Jean-Claude Hollerich, unul dintre principalii organizatori ai sinodului.
 
Următoarea reuniune, programată pentru 4-29 octombrie, se concentrează tocmai pe subiectul de a face ca biserica să reflecte şi să răspundă mai bine laicilor, un proces cunoscut sub numele de "sinodalitate" pe care Francisc îl susţine de ani de zile.
 
Întâlnirea din octombrie a fost precedată de o sondare fără precedent, timp de doi ani, a credincioşilor catolici laici cu privire la viziunea lor asupra bisericii şi la modul în care aceasta poate răspunde mai bine nevoilor catolicilor de astăzi.
 
Cardinalul Mario Grech, care se ocupă de sinod, a subliniat că, odată cu aceste schimbări, aproximativ 21% dintre reprezentanţii adunaţi la reuniunea din octombrie nu vor fi episcopi, iar jumătate din acest grup vor fi femei.
 
Recunoscând neliniştea din cadrul ierarhiei cu privire la viziunea lui Francisc privind incluziunea, el a subliniat că sinodul în sine va continua să aibă o majoritate de episcopi care să conducă.
 
Hollerich a refuzat să spună cum vor fi cunoscuţi membrii de sex feminin ai reuniunii, având în vedere că membrii sunt cunoscuţi de mult timp sub numele de "părinţi sinodali". Întrebat dacă vor fi cunoscute ca "mame sinodale", el a răspuns că va fi la latitudinea femeilor să decidă.
 
Francisc a menţinut interdicţia Bisericii Catolice de a hirotonisi femei ca preoţi, dar a făcut mai mult decât orice alt papă din ultima vreme pentru a le da femeilor un cuvânt mai mare de spus în rolurile de decizie în biserică.
 
El a numit mai multe femei în poziţii de rang înalt la Vatican, deşi nicio femeie nu conduce vreunul dintre principalele birouri sau departamente ale Vaticanului, cunoscute sub numele de dicastere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici