Papa Francisc îi îndeamnă pe liderii G20 să exercite presiuni asupra susţinătorilor jihadiştilor

Papa Francisc a îndemnat marţi, într-o scrisoare adresată Australiei, gazda următorului summit G20, la exercitare de presiuni asupra susţinătorilor jihadiştilor din Orientul Mijlociu, dar şi la luptă împotriva unui sistem economic de excludere care favorizează recrutarea de terorişti, relatează AFP.

110 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc îi îndeamnă pe liderii G20 să exercite presiuni asupra susţinătorilor jihadiştilor

Papa Francisc îi îndeamnă pe liderii G20 să exercite presiuni asupra susţinătorilor jihadiştilor

"Lumea întreagă aşteaptă de la G20 un acord tot mai larg care ar putea conduce, prin intermediul sistemului legal al Naţiunilor Unite, la încetarea definitivă a agresiunii injuste împotriva unor diferite grupări religioase şi etnice din Orientul Mijlociu", scrie papa în această misivă adresată premierului australian Tony Abbott, gazda summitului care va avea loc la Brisbane pe 15 şi 16 noiembrie.

Referindu-se la creşterea influenţei organizaţiei Stat Islamic în Siria şi în Irak, papa argentinian apreciază că "soluţia nu poate fi exclusiv de natură militară" şi subliniază că trebuie, înainte de toate, de pus capăt sprijinului pe care grupările teroriste îl primesc pe cale "politică" sau prin intermediul "comerţului ilegal cu petrol şi livrărilor de arme şi tehnologii".

În scrisoare, Papa le cere participanţilor la summitul G20 să nu se limiteze la "declaraţii de principiu" şi le reaminteşte, totodată, că excluderea economică şi socială, în principal şomajul în rândul tinerilor, favorizează "activitatea infracţională şi chiar recrutarea de terorişti".

În plus, Suveranul Pontif denunţă "forme de agresiune mai puţin evidente dar, la rândul lor, reale şi grave", menţionând, în special, "abuzurile sistemului financiar".

Este pentru a doua oară când papa Francisc trimite o scrisoare înainte de deschiderea unui summit G20. Înainte de deschiderea summitului de la Sankt Petersburg, care a avut loc în septembrie 2013, el i-a scris preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a invita statele membre G20 să "abandoneze căutarea inutilă a unei soluţii militare" la conflictul din Siria.

La acea vreme, Washingtonul şi Parisul intenţionau să atace regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad în contextul unui atac chimic în apropiere de Damasc care s-a soldat 1.429 de morţi, conform Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici