Papa Francisc va fi externat azi: în spital a mâncat pizza şi a botezat un băiat

Papa Francisc a primit acordul medicilor pentru a fi externat sâmbătă din spitalul din Roma, unde a fost tratat pentru bronşită, a anunţat Vaticanul, adăugând că Suveranul Pontif a mâncat pizza într-o seară cu personalul medical şi a botezat un copil în secţia de pediatrie, potrivit CBS.

422 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc va fi externat azi: în spital a mâncat pizza şi a botezat un băiat

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, într-una din actualizări, a mai spus că Papa Francisc va fi în Piaţa Sfântul Petru pentru slujba din Duminica Floriilor, la începutul Săptămânii Sfinte, deşi nu a spus dacă Suveranul Pontif va rosti omilia în timpul slujbei deosebit de lungi.

„Echipa medicală care îl urmăreşte pe Sanctitatea Sa Papa Francisc, după ce a evaluat rezultatul testelor efectuate astăzi şi recuperarea clinică favorabilă, a confirmat externarea sâmbătă”, a declarat Bruni într-o declaraţie scrisă vineri seară.

Francisc, în vârstă de 86 de ani, a fost spitalizat miercuri la Policlinica Gemelli, unde medicii au declarat că Suveranul Pontif primea antibiotice pe cale intravenoasă pentru a-şi trata bronşita.

Calificând recuperarea medicală a Suveranului Pontif ca fiind „normală”, Bruni a declarat că joi seara, „Papa Francisc a luat cina, mâncând o pizza, împreună cu toţi cei care îl asistă în aceste zile de spitalizare”, inclusiv medici, asistente, asistenţi şi personalul de securitate al Vaticanului.

Având în vedere întoarcerea Papei la Vatican, unde locuieşte, purtătorul de cuvânt a precizat că acesta ar putea să fie prezent în piaţă pentru slujba din Duminica Floriilor, care începe oficial Săptămâna Sfântă ce culminează cu slujba de Paşte în piaţă pe 9 aprilie.

Personalul medical a decis ca Papa Francisc să fie internat miercuri după ce s-a întors la reşedinţa sa de la Vatican după obişnuita sa audienţă publică săptămânală din Piaţa Sfântul Petru. Vaticanul a informat că acesta a avut dificultăţi de respiraţie în zilele precedente. Joi, Vaticanul a declarat că tratamentul cu antibiotice pentru bronşită a dus la o îmbunătăţire „marcantă” a stării sale de sănătate.

Într-o înregistrare video difuzată de Vatican, Papa Francisc a fost văzut botezând un bebeluş spitalizat, în vârstă de câteva săptămâni. După ce mama i-a spus Papei Francisc numele băiatului, Miguel Angel, Papa a folosit o tavă metalică de spital, folosită de obicei pentru a ţine seringi, pentru a turna apă peste capul bebeluşului adormit, apoi a încercat să îl consoleze pe copil, care s-a trezit, plângând şi părând să încerce să îndepărteze mâna Papei.

Francisc i-a cerut apoi mamei să usuce fruntea umedă a fiului său. Apoi i-a spus: „Când te vei duce la parohia ta, spune că Papa l-a botezat”. Papa Francisc a zâmbit şi a părut vesel în timp ce a vizitat copiii care sunt trataţi la Gemelli pentru cancer şi a împărţit ouă de Paşte mari şi învelite în ciocolată.

Vineri, Papa Francisc a trimis un tweet posibil inspirat de actuala sa provocare de sănătate.

„Atunci când sunt trăite cu credinţă, încercările şi dificultăţile vieţii servesc la purificarea inimilor noastre, făcându-le mai umile şi, astfel, din ce în ce mai deschise către Dumnezeu”, a scris el. Tweetul a purtat un hashtag pentru Postul Mare, perioada din anul liturgic care pune accentul pe penitenţă şi sacrificiu în perioada premergătoare celebrării bucuroase a Bisericii, Paştele, care marchează credinţa creştină că Iisus a înviat din morţi după crucificare.

Vaticanul a părut dornic să risipească rapid orice îngrijorare cu privire la capacitatea fizică a papei de a-şi continua pe deplin îndatoririle. Aproape imediat după anunţarea datei de externare a lui Francisc, Vaticanul a anunţat că Papa se va întâlni luni cu premierul Bosniei-Herţegovina într-o audienţă privată la Palatul Apostolic.

Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor atrage de obicei zeci de mii de credincioşi, inclusiv mulţi pelerini din străinătate, care se adună la Roma pentru Săptămâna Sfântă.

Francisc a încetat deja în mare parte să mai celebreze slujba în zilele sfinte majore ale Bisericii Catolice din cauza unei probleme cronice la genunchi, dar a continuat să prezideze ceremoniile şi să ţină omilii.

Întâlnirile din Săptămâna Sfântă includ o procesiune de Calea Crucii, care solicită rezistenţa la efort până târziu în noapte, marcată de rugăciuni, în Vinerea Mare la Colosseumul din Roma şi slujba de Paşte din 9 aprilie, care este urmată în mod tradiţional de un lung discurs papal rostit de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru.

În iulie 2021, Francisc a fost operat la Policlinica Gemelli după ce a suferit o îngustare a colonului. În tinereţe, în Argentina, lui Francisc i-a fost extirpat o parte dintr-un plămân.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici