Papua Noua Guinee şi Australia au căzut de acord să închidă un centru de detenţie pentru azilanţi

Australia şi Papua Noua Guinee au anunţat miercuri că au căzut de acord să închidă un controversat centru de detenţie pentru solicitanţii de azil, aflat pe insula Manus şi care era finanţat de autorităţile de la Canberra, relatează Reuters online. Curtea Supremă din Papua Noua Guinee a decis în aprilie că centrul de detenţie este neconstituţional.

369 afișări
Imaginea articolului Papua Noua Guinee şi Australia au căzut de acord să închidă un centru de detenţie pentru azilanţi

Papua Noua Guinee şi Australia au căzut de acord să închidă un centru de detenţie pentru azilanţi (Imagine Bogdan Baraghin / Mediafax Foto)

Prim-ministrul Republicii Papua Noua Guinee, Peter O'Neill, a emis un comunicat în care se spune că, în urma discuţiilor purtate cu ministrul australian pentru Imigrare, Petru Dutton, cele două ţări au convenit să închidă centrul.

În conformitate cu legislaţia australiană, oricine încearcă să ajungă în ţară pe mare este transferat în centrele aflate pe insula Nauru în Pacific sau insula Manus, în largul statului Papua Noua Guinee.

Însă această politică a atras critici din partea organizaţiilor care militează pentru drepturile omului, cât şi din partea Naţiunilor Unite, mai ales că unii solicitanţi de azil au fost nevoiţi să petreacă mai mulţi ani în aceste centre şi există numeroase informaţii despre cazuri de abuz şi de auto-vătămare în rândul deţinuţilor, inclusiv a copiilor.

În luna aprilie, Curtea Supremă din Papua Noua Guinee a decis că centrul de detenţie finanţat de Australia, aflat pe insula Manus, este neconstituţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici