Parchetul din Rusia denunţă aproximativ 3.000 de cazuri de fraudă la alegerile parlamentare
„Aproximativ 3.000 de încălcări ale legii electorale au fost evidenţiate (…) În urma hotărârilor judecătoreşti, 95 de persoane au primit amenzi cu caracter administrativ„, se arată într-un raport al Parchetului pe care procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, l-a înaintat preşedintelui Dmitri Medvedev.
Acest raport, disponibil pe pagina de Internet a Kremlinului, arată că în regiunile Leningrad şi Pskov, cât şi în districtul autonom Iamal-Neneţ, din comisiile electorale făceau parte persoane care lucrau pentru candidaţi şi care aveau antecedente cu caracter penal sau administrativ.
În regiunea Altai, pe listele electorale apăreau 986 de nume ale unor perosane fără drept de vot, dintre care 372 se aflau în închisoare.
În mai multe regiuni siberiene, printre care Krasnoiarsk şi Novosibirsk, au fost semnalate nereguli cu privire la întocmirea listelor electorale.
Parchetul a mai semnalat şi câteva cazuri în care campaniile electorale au fost conduse într-o manieră ilegală, precum şi finanţări ilegale ale campaniilor.
Alegerile parlamentare din 4 decembrie au fost câştigate de partidul Rusia Unită condus de premierul Vladimir Putin, cu aproape 50 la sută din voturi, dar conform observatorilor opoziţiei, scrutinul a fost marcat de fraude masive.
După alegeri, zeci de mii de persoane din Rusia au manifestat cerând organizarea unui nou scrutin şi o „Rusie fără Putin”, această mişcare de protest fiind cea mai amplă de la accederea la putere a lui Putin în anul 2000. O nouă manifestaţie este preconizată pe 4 februarie.
La rândul lor, autorităţile refuză organizarea unor noi alegeri parlamentare.