Parchetul polonez, în posesiea unui document care dovedeşte existenţa unei închisori CIA

Parchetul polonez se află în posesia unui document secret care demonstrează existenţa în Polonia a unui centru de detenţie secret operat de CIA în prima jumătate a acestui deceniu, relatează cotidianul Gazeta Wyborcza în ediţia de vineri.

27 afișări
Imaginea articolului Parchetul polonez, în posesiea unui document care dovedeşte existenţa unei închisori CIA

Parchetul polonez, în posesiea unui document care dovedeşte existenţa unei închisori CIA (Imagine: Mediafax/AFP)

Documentul, la care au avut acces surse neidentificate de publicaţia poloneză, este un memorandum de două pagini redactat de serviciile secrete poloneze la sfârşitul anului 2005 sau începutul anului 2006, la scurt timp după primele informaţii vehiculate de presa americană despre posibilele centre de detenţie ale CIA amplsate în Europa de Est.

Potrivit ziarului polonez, documentul confirmă existenţa unui centru secret al CIA, dar nu precizează explicit că acesta ar fi servit drept închisoare pentru liderii al-Qaida.

În 2007, Polonia şi România au fost acuzate într-un raport al Consiliului Europei că au găzduit cu bună ştiinţă, în perioada 2003-2005, închisori clandestine operate de CIA, acuzaţii respinse de autorităţile de la Varşovia şi Bucureşti.

Mai multe cotidiene americane au dezvăluit că, printre alţii, Khaled Sheikh Mohammed, suspectat de organizarea atentatelor de la 11 septembrie, a fost interogat şi torturat în apropierea aerodromului Szymany din nordul Poloniei.

Potrivit cotidianului Gazeta Wyborcza, documentul a fost prezentat în 2006 unor miniştri din Guvernul conservator, precum şi procurorului-general al Poloniei de atunci, în cursul unei reuniuni.

Întrebat de jurnaliştii polonezi, fostul procuror-general al Poloniei, Janusz Kaczmarek, a confirmat că o astfel de întâlnire a avut loc, dar a refuzat să precizeze care au fost subiectele dezbătute în cursul acesteia. Ceilalţi participanţi au refuzat să facă orice comentariu.

Potrivit documentului, centrul de detenţie a fost înfiinţat în baza unui acord americano-polonez privind lupta împotriva terorismului încheiat în 2002.

Parchetul polonez a confirmat la sfârşitul lunii august că a deschis pentru prima dată o anchetă privind existenţa unor eventuale închisori CIA, fără a oferi alte detalii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici