Park Geun-hye, fosta şefă de stat a Coreei de Sud a fost graţiată deşi avea de ispăşit 20 de ani de închisoare

  • Guvernul sud-coreean a decis să o graţieze pe prima femeie preşedinte din ţară, care avea de ispăşit 20 de ani de închisoare.
  • Anunţul a fost făcut vineri de către Ministerul Justiţiei.
  • Park Geun-hye fusese revocată forţat din funcţia de preşedinte.
1008 afișări
Imaginea articolului Park Geun-hye, fosta şefă  de stat a Coreei de Sud a fost graţiată deşi avea de ispăşit 20 de ani de închisoare

Park Kyung-mi, un purtător de cuvânt al Casei Albastre, biroul prezidenţial al Coreei de Sud, a declarat că preşedintele Moon Jae-in a luat în considerare starea de sănătate înrăutăţită a fostului preşedinte atunci când a decis să acorde o graţiere specială, relatează CNN.

În 2017, Park Geun-hye a devenit primul lider ales democratic al ţării care a fost revocat forţat din funcţie, după ce Curtea Constituţională a susţinut un vot parlamentar pentru a o demite din cauza acuzaţiilor de corupţie şi favoritism. Ea a fost găsită vinovată pentru mai multe acuzaţii de abuz de putere, luare de mită şi constrângere în anul 2018 şi condamnată la 24 de ani de închisoare, ulterior redusă la 20 de ani în urma unui nou proces. Aceste acuzaţii se refereau la un caz masiv de trafic de influenţă care a cuprins Coreea de Sud, au provocat proteste ample, au schimbat politica ţării şi au implicat cele mai importante personalităţi ale ţării.

Park, în vârstă de 69 de ani, a suferit o intervenţie chirugicală la umăr în 2019, în timp ce îşi ispăşea pedeapsa în închisoare, potrivit Ministerului Justiţiei. Ea a fost văzută de presa locală de mai multe ori mergând la spital într-un scaun cu rotile. Fostul preşedinte se află în spital de pe 22 noiembrie. Park a mulţumit preşedintelui Moon şi guvernului pentru acordarea graţierii. Aceasta a declarat prin avocatul ei că îşi cere scuze “faţă de oameni pentru că a provocat atât de multă îngrijorare”. “Mă voi concentra să mă tratez şi voi încerca să le mulţumesc oamenilor în cel mai scurt timp posibil” a mai spus Park.

Ea va fi eliberată din închisoare la data de 31 decembrie, după ce a executat aproximativ patru ani şi opt luni din pedeapsă.

Fiica fostului dictator Park Chung-hee, Park Geun-hye a devenit prima femeie preşedinte din Coreea de Sud în 2013. Votul din 2017 pentru demitere a venit după ce milioane de sud-coreeni au ieşit în stradă timp de câteva luni pentru a cere înlăturarea acesteia. La scurt timp după ce a fost demisă, a fost arestată şi judecată pentru solicitare de mită de la marile companii din ţară, inclusiv Samsung.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici