Parlamentul din Filipine a prelungit legea marţială pe insula Mindanao până la sfârşitul anului

Parlamentarii filipinezi au votat, sâmbătă, pentru menţinerea legii marţiale pe insula sudică Mindanao până la finalul anului 2017, oferindu-i preşedintelui Rodrigo Duterte mai mult timp pentru a rezolva criza provocată de extremişti, relatează site-ul agenţiei Reuters.

198 afișări
Imaginea articolului Parlamentul din Filipine a prelungit legea marţială pe insula Mindanao până la sfârşitul anului

Parlamentul din Filipine a prelungit legea marţială pe insula Mindanao până la sfârşitul anului

261 de membri ai Parlamentului de la Manila au agreat extinderea controlului militar extraordinar, într-o şedinţă specială comună a Camerei Reprezentanţilor şi a Senatului care a durat şapte ore.

Oficiali din domeniul securităţii le-au transmis parlamentarilor că legea marţială este necesară pentru a stabiliza o regiune în care organizaţia teroristă Stat Islamic dobândeşte tot mai multă influenţă, iar susţinătorii ar putea fi inspiraţi să lanseze revolte în alte zone ale insulei Mindanao, alături de islamişti din alte state.

Secretarul filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana, a avertizat că există riscul unor probleme mai grave dacă guvernul nu ar avea puterea de a acţiona rapid.

Preşedintele Rodrigo Duterte a instaurat legea marţială pe insula Mindanao la 23 mai, atunci când militanţi aparţinând grupărilor Maute şi Abu Sayyaf, alături de luptători străini, au asediat oraşul Marawi, declanşând cea mai mare criză de securitate din Filipine în ultimii ani.

"Revolta din Marawi continuă să persiste şi vrem să oprim răspândirea ideologiei malefice a terorismului şi să eliberăm poporul din Mindanao de tirania fărădelegii şi a extremismului violent", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ernesto Abella.

Confruntările violente pentru eliberarea oraşului Marawi continuă şi după două luni, iar peste 420 de militanţi, 100 de militari şi 45 de civili au fost ucişi. Trupele guvernamentale au recuperat unele dintre fortăreţele Maute după săptămâni de atacuri de artilerie şi aeriene, dar aproximativ 70 de militanţi rămân ascunşi în zona centrală a oraşului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici