Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind "natura foarte periculoasă a propagandei ruse" în Europa

Parlamentarii europeni au avertizat joi asupra "naturii foarte periculoase a propagandei ruse" care constituie "principala sursă de dezinformare în Europa", făcând apel la adoptarea unei stategii din partea UE pentru a contracara acest lucru, potrivit Le Figaro.

403 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind "natura foarte periculoasă a propagandei ruse" în Europa

Parlamentul European a adoptat o reoluţie privind "natura foarte periculoasă a propagandei ruse" în Europa

Într-o rezoluţie adoptată cu o largă majoritate, Parlamentul European a avertizat împotriva ameninţării privind „imixtiunea electorală străină”, întrucât în statele membre UE vor avea loc peste 50 de scrutine prezidenţiale, naţionale sau locale înainte de sfârşitul anului 2020.

„O mare parte din aceste ingerinţe îi avantajează pe candidaţii anti-UE, extremişti şi populişti”, au subliniat europarlamentarii.

În acest text fără caracter obligatoriu, Parlamentul European consideră necesară „o conştientizare privind campaniile de dezinformare ale Rusiei, care reprezintă principala sursă de dezinformare în Europa”.

Rezoluţia reaminteşte că dezinformările atribuite surselor ruseşti s-au dublat din ianuarie 2019 (998 cazuri) faţă de aceeaşi perioadă din 2018 (434 cazuri).

Parlamentul "invită Comisia şi Consiliul să pună în aplicare o strategie eficientă şi detaliată pentru a combate strategiile ruse de dezinformare într-un mod rapid şi intens", se mai arată în rezoluţie.

De asemenea, deputaţii europeni solicită consolidarea grupului de lucru „East StratCom” din UE în 2015 pentru a monitoriza dezinformarea rusă şi pentru a o transforma într-o structură permanentă, şi creşterea finanţării.

Această celulă a atras din nou miercuri atenţia asupra unui site numit „EP Today”, care se prezintă ca o „revistă lunară de informaţii despre Parlamentul European şi unde aproape jumătate din articole „sunt articole luate cu copy-paste de pe site-ul RT (fosta Russia Today, postul public de televiziune din Rusia)".

În iunie anul trecut, Comisia a spus că „sursele ruseşti” au încercat să prezinte „ştiri false” cu privire la alegerile europene de la sfârşitul lunii mai. În timpul scrutinului, UE a cerut ţărilor membre să-şi coordoneze strategia de supraveghere şi să crească presiunea asupra reţelelor de socializare precum Facebook şi Twitter pentru a se implica în lupta împotriva dezinformării.

În luna mai, o anchetă New York Times a dezvăluit că mai multe conturi de pe reţelele sociale şi de pe site-urile web care difuzau informaţii false erau legate în mod direct de Rusia.

Taguri:
ue,
rusia,
dezinformare

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici