Parlamentul European salută perspectiva aderării Islandei la UE

Parlamentul European (PE) salută perspectiva integrării Islandei în Uniunea Europeană, în urma deciziei liderilor UE din 17 iunie de a începe negocierile de aderare cu această ţară, precizează un comunicat de presă al PE, publicat miercuri.

29 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European salută perspectiva aderării Islandei la UE

Parlamentul European salută perspectiva aderării Islandei la UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aderarea Islandei ar oferi Uniunii Europene posibilitatea de a juca un rol mai activ în regiunea arctică, se afirmă în textul rezoluţiei elaborate de europarlamentarul român Cristian Dan Preda (din partea Grupului Partidului Popular European).

În ceea ce priveşte criteriile politice, "Islanda excelează, având o puternică tradiţie democratică. Pe de altă parte, în ciuda recentelor semne încurajatoare, există încă dubii care planează asupra independenţei sistemului judiciar şi acestea trebuie adresate. Mai mult decât atât, autorităţile islandeze trebuie să pună capăt distincţiei între cetăţenii europeni în ceea ce priveşte dreptul la vot şi participarea în alegerile locale", a declarat raportorul PE, în cadrul dezbaterii plenare de miercuri.

Referitor la problemele cauzate de falimentul băncii Icesave, potrivit opiniei Autorităţii de supraveghere a AELS din 26 mai, Islanda este obligată să asigure plata unor compensaţii minime depunătorilor băncii Icesave din Marea Britanie şi Olanda. În urma referendumului din 6 martie, cetăţenii islandezi s-au exprimat împotriva oricăror plăţi compensatorii, în contextul falimentului acestei bănci. Europarlamentarii consideră că aspectele controversate legate de plăţile către Guvernele britanic şi olandez trebuie rezolvate la nivel bilateral.

PE solicită Islandei să oprească pescuitul balenelor, deoarece această practică este în contradicţie cu legislaţia europeană.

Europarlamentarii subliniază de asemenea că, deşi Islanda face parte din Spaţiul Economic European (SEE) şi aplică în mare parte acquis-ul comunitar, mai ales în domeniul pieţei unice, ţara trebuie să îşi reformeze în mod substanţial organizarea şi funcţionarea sistemului de supraveghere financiară, precum şi modul de numire a judecătorilor şi a procurorilor. Capitolele care necesită o negociere detaliată sunt: agricultura, pescuitul, impozitarea, politica economică şi monetară şi relaţiile externe, se arată în comunicat.

Rezoluţia adoptată de PE subliniază că opinia publică naţională din Islanda s-a modificat considerabil începând din vara anului 2009, iar opoziţia faţă de aderarea ţării la UE nu a atins niciodată cote atât de ridicate. PE le recomandă autorităţilor islandeze să organizeze o amplă campanie de informare privind implicaţiile aderării pe întreg teritoriul ţării, astfel încât cetăţenii islandezi să se poată pronunţa în cunoştinţă de cauză în cadrul viitorului referendum privind aderarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici