Parlamentul grec a ridicat imunitatea a trei deputaţi neonazişti

Parlamentul grec a ridicat miercuri imunitatea a trei deputaţi din cadrul partidului Zori Aurii, o formaţiune neonazistă aflată în centrul unei ofensive a autorităţilor, în urma asasinării în septembrie a unui tânăr muzucian antifascist.

78 afișări
Imaginea articolului Parlamentul grec a ridicat imunitatea a trei deputaţi neonazişti

Parlamentul grec a ridicat imunitatea a trei deputaţi neonazişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest vot deschide calea inculpării deputaţilor George Germenis, Efstathios Boukouras şi Panagiotis Iliopoulos pentru "apartenenţă la o organizaţie criminală".

Parlamentul a ridicat totodată imunitatea altor trei deputaţi din acest partid, inculpaţi deja pentru aceeaşi infracţiune, dar care urmează să fie daţi în judecată pentru infracţiuni privind violenţe imputate mişcării Zori Aurii.

Este vorba despre purtătorul de cuvânt al formaţiunii Ilias Kassidiaris, Ilias Panagiotaros şi Chrysovalantis Alexopoulos.

În deschiderea şedinţei, Kassidiaris a denunţat "un complot foarte mediocru împotriva partidului (său), o tentativă de demolare a Constituţiei" şi a anunţat că Zori Aurii se va abţine de la vot.

Deputaţii neonazişti au părăsit sala la începerea procedurii de vot.

Două treimi dintre deputaţii prezenţi au votat pentru ridicarea imunităţii.

"Sunt dat în judecată pentru ideile mele, ci nu pentru acţiunile mele. Nu am comis nicio crimă", a declarat Panagiotis Iliopoulos.

Şase deputaţi din cadrul acestui partid, care deţine 18 mandate în Parlament, au fost deja inculpaţi pentru această infracţiune de "apartenenţă la o organizaţie criminală", dintre care trei, inclusiv liderul mişcării Nicos Michaloliakos, se află în detenţie provizorie de la începutul lunii.

Decizia organizării procedurii de vot a fost adoptată în urma cererii Parchetului de pe lângă Curtea Supremă, care conduce ancheta vizând Zori Aurii, declanşată în urma asasinării unui rapper antifascist pe 18 septembrie, la ieşirea dintr-un bar, lângă Atena, de către un activist din cadrul partidului neonazist.

Asasinarea lui Pavlos Fyssas, cu o lovitură de pumnal, a produs o emoţie în Grecia, determinând autorităţile să treacă pentru prima dată la o ofensivă împotriva acestui partid care beneficia de o impunitate aproape totală pentru violenţe repetate, în special asupra imigranţilor şi activiştilor de stânga.

Exploatând problemele provocate de criza datoriei ce afectează ţara de patru ani, Zori Aurii a intrat în Parlament în urma alegerilor din 2012, obţinând 18 dintre cele 300 de mandate.

Autorităţile au lansat, de asemenea, o anchetă privind finanţarea partidului Zori Aurii şi au fost efectuate percheziţii în numeroase sedii ale partidului, ai cărui activişti sunt suspectaţi că deţin arme în mod ilegal.

Poliţia a efectuat marţi seara o percheziţie într-o vilă dintr-o staţiune balneară situată la sud de Atena şi a descoperit aproximativ 20 de arme de foc, dintre care 13 fără permise.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, este vorba despre domiciliul armatorului Anastassios Pallis, dat în judecată pentru spălare de bani, în prezent fugar.

Proprietar al unui muzeu în care sunt expuse obiecte cu valoare istorică, la periferia din nordul Atenei, Pallis nu s-a prezentat în faţa judecătorului de instrucţie pentru a fi audiat, în urma unei convocări, în această vară, potrivit unei surse judiciare.

Parlamentul urmează să se pronunţe joi asupra întreruperii finanţării de către stat a partidului Zori Aurii, o măsură propusă de către Guvern.

De asemenea, Legislativul urmează să se pronunţe, la o dată care nu a fost stabilită încă, asupra ridicării imunităţii parlamentare a lui Eleni Zaroulia, soţia liderului partidului neonazist.

Procurorul Curţii Supreme a solicitat ridicarea imunităţii deputatei după ce aceasta a încercat să îi dea un glonţ de pistol soţului ei, în timpul detenţiei preventive, în sediul central al Poliţiei din Atena.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici