Parlamentul irakian adoptă temporar un nou steag naţional

Parlamentul irakian a votat marţi adoptarea temporară a unui nou steag naţional, la cererea minorităţii kurde potrivit căreia steagul datând din era lui Saddam Hussein aminteşte de actele de cruzime ale guvernării sale.

2 afișări
Imaginea articolului Parlamentul irakian adoptă temporar un nou steag naţional

Parlamentul irakian adoptă temporar un nou steag naţional

În rândul membrilor Parlamentului a existat o unitate rară în acest sens, reprezentând o rupere simbolică de trecut. Anterior, a mai existat o astfel de încercare din partea Guvernului interimar din 2004, dar respinsă unanim de irakieni.

Discuţiile referitoare la adoptarea unui nou steag după îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein au fost accelerate de o întâlnire panarabă a politicienilor, în regiunea irakiană autonomă a Kurdistanului, programată la 10 martie. Oficialii kurzi au refuzat să arboreze actualul steag, care este interzis în Kurdistan.

Noul steag va avea o durată limitată însă, va fi valabil un an, timp în care dezbaterile pe tema adoptării steagului final vor continua.

Nu a existat opoziţie din partea şiiţilor, arabilor sunniţi sau kurzilor în Parlament referitoare la propunerea steagului temporar - 110 membri din 165 prezenţi au susţinut această măsură, întrucât este aproape identic cu cel vechi.

Steagul este tot roşu, alb şi negru, dar cele trei stele verzi din centru care reprezentau unitatea, libertatea şi socialismul, motto-ul partidului Baas al lui Saddam, declarat în afara legii, au fost îndepărate.

Fraza Allahu Akbar (Allah este mare), scrisă cu litere verzi, arabice, care este inscripţionată pe ordinele lui Saddam din timpul războiului din Golf din 1991, a rămas. Inscripţia reprezenta chiar scrisul de mână al lui Saddam, însă caligrafia a fost schimbată neoficial în 2004.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici