Parlamentul israelian a legalizat retroactiv coloniile evreieşti ilegale din Cisiordania

Parlamentul de la Tel Aviv, Knesset, a votat în favoarea unei legi prin care au fost retroactiv legalizate coloniile evreieşti construite pe terenuri private palestiniene în Cisiordania, măsură care este de aşteptat să atragă critici din partea comunităţii internaţionale, scrie The Associated Press.

802 afișări
Imaginea articolului Parlamentul israelian a legalizat retroactiv coloniile evreieşti ilegale din Cisiordania

Parlamentul israelian a legalizat retroactiv coloniile evreieşti ilegale din Cisiordania

Legea a fost adoptată cu 60 de voturi pentru şi 52 împotriva, în urma unei dezbateri aprinse în cadrul Knesset.

Înainte de vot, premierul Benjamin Netanyahu şi-a exprimat îndoielile cu privire la această lege, părând îngrijorat în legătură cu reacţia comunităţii internaţionale şi afirmând că ar dori să aibă o discuţie cu Administraţia Trump înainte de adoptarea legii.

Potrivit actului normativ, proprietarii de terenuri palestinieni ar urma să primească compensaţii băneşti ori terenuri în alte zone, inclusiv în cazurile în care nu sunt de acord cu exproprierea.

Criticii sunt de părere că această acest act legalizează furtul de terenuri deţinute de palestinieni şi este de aşteptat ca legea să fie contestată la Curtea Supremă a Israelului.

"Această escaladare va duce la şi mai multă instabilitate şi haos. Este inacceptabil", a declarat Nabil Abu Rdeneh, purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Drept reacţie la această evoluţie, Casa Albă a făcut referire la un comunicat anterior al Administraţiei Trump în care se avertizează că stabilirea de noi colonii evreieşti în Cisiordania "ar putea să nu ajute" la soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

Trump a fost considerat drept un susţinător al stabilirii de colonii, mai ales că la scurt timp după alegerea în funcţia de preşedinte a criticat dur Administraţia Obama pentru faptul că nu şi-a exercitat dreptul la veto pentru a bloca o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU prin care se condamna colonizarea în Cisirodania.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici