Parlamentul moldovean susţine candidatura de aderare la UE, dar diviziunile continuă

  • Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi un apel pentru continuarea procesului de aderare la Uniunea Europeană.
  • Opoziţia a părăsit sala în momentul votului, iar separatiştii din regiunea Transnistria au îndemnat autorităţile să renunţe la revendicarea enclavei, scrie agenţia Reuters.
582 afișări
Imaginea articolului Parlamentul moldovean susţine candidatura de aderare la UE, dar diviziunile continuă

Parlamentul moldovean susţine candidatura de aderare la UE, dar diviziunile continuă

În urma unei dezbateri care a coincis cu summitul UE de la Bruxelles, Parlamentul Moldovei a adoptat, cu 54 de voturi pentru şi 0 împotrivă, o declaraţie care stipulează că ,,doar aderarea la Europa poate asigura viitorul ţării ca stat suveran, neutru şi democratic cu drepturi depline".

Declaraţia transformă ideea integrării în UE în ,,proiectul naţional prioritar al Moldovei". În timpul şedinţei, opoziţia din Parlament, reprezentată de comunişti şi al socialişti, care simpatizează cu regimul de la Moscova, a ieşit din sală, potrivit Reuters.

Transnistria, puternic dependentă de conducerea de la Moscova pentru sprijin financiar, nu este recunoscută nici la nivel internaţional, nici de către Rusia.

Regiunea a rămas la graniţa de est a Moldovei timp de 30 de ani fără prea multe tulburări, dar situaţia a devenit tensionată în luna ianuarie, atunci când autorităţile de la Chişinău au introdus taxe vamale pentru toate bunurile care intră şi ies din regiune.

În toamna acestui an, Republica Moldova are în plan organizarea unui referendum privind aderarea ţării la blocul european, în contextul în care încercările Rusiei de a destabiliza situaţia de la Chişinău sunt din ce în ce mai numeroase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici