Participarea lui Sarkozy la demolarea Zidului Berlinului, pusă sub semnul întrebării

Controversa privind călătoria actualului preşedinte francez Nicolas Sarkozy la Berlin în noiembrie 1989, considerată "grotescă" de către Guvern, a continuat marţi, fiind alimentată de un document oficial care contrazice versiunea prim-ministrului Francois Fillon.

20 afișări
Imaginea articolului Participarea lui Sarkozy la demolarea Zidului Berlinului, pusă sub semnul întrebării

Participarea lui Sarkozy la demolarea Zidului Berlinului, pusă sub semnul întrebării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ziarul de stânga Liberation a publicat pe Internet o serie de fotografii modificate în care Nicolas Sarkozy este văzut în timp ce asista la căderea Bastiliei în 1789, la evenimentele din Piaţa Tiananmen, două sute de ani mai târziu, sau la primii paşi ai americanilor pe Lună.

Susţinându-şi afirmaţiile printr-o fotografie, preşedintele francez a povestit la acest sfârşit de săptămână pe Facebook cum la 9 noiembrie se găsea la Berlin şi a fost printre primii care au contribuit cu "lovituri de târnăcop" la căderea Zidului.

Deoarece au fost emise îndoieli privind această participare din partea unor martori ai avenimentului, premierul francez a afirmat luni că în perioada 7-10 noiembrie 1989 se afla la Berlin şi că s-a întâlnit de asemenea cu Nicolas Sarkozy în seara de 9 noiembrie.

Dar Jurnalul Oficial, care relatează viaţa instituţională franceză, contrazice această versiune. Potrivit acestuia, la 8 noiembrie 1989, Francois Fillon se afla la Adunarea Naţională.

Serviciile sale au declarat că "susţin comentariile" lui Fillon.

Acesta a revenit asupra relatării sale, după ce luni afirmase că s-a întâlnit la 9 noiembrie, la Berlin, cu un jurnalist de televiziune, Ulysse Gosset. Dar după ce acesta a dezminţit informaţia, Fillon a apreciat că l-a "confundat" fără îndoială cu un alt jurnalist, Patrick Bourrat, care a murit în 2002.

Amintirile neclare ale fostului prim-ministru Alain Juppe au sporit confuzia, după ce Sarkozy şi Fillon au dat asigurări că acesta se afla de asemenea la Berlin la data de 9 noiembrie.

Forţele politice de stânga şi-a exprimat indignarea faţă de ceea ce consideră a fi o "minciună".

Sarkozy "se afla acolo la 16 noiembrie, toată lumea pare să fie de acord, dar oameni sunt obligaţi să mintă pentru a spune că el se afla acolo la 9 (noiembrie). Într-adevăr, de ce?", s-a întrebat liderul ecologist Cecile Duflot.

Ministrul Afacerilor Externe Bernard Kouchner a calificat polemica drept "derizorie". "Cred ceea ce spune preşedintele, în mod sistematic", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici