Partidele din coaliţia lui Scholz suferă pierderi semnificative în Bavaria şi Hesse / Semnal de alarmă: AfD, partid de extremă-dreapta, obţine cel mai bun rezultat într-un land din Germania de Vest

În cadrul alegerilor în landurile germane Bavaria şi Hesse, considerate un indicator al stării de spirit la nivel naţional, cele trei partide care alcătuiesc coaliţia guvernamentală la nivel federal au suferit pierderi semnificative.

416 afișări
Imaginea articolului Partidele din coaliţia lui Scholz suferă pierderi semnificative în Bavaria şi Hesse / Semnal de alarmă: AfD, partid de extremă-dreapta, obţine cel mai bun rezultat într-un land din Germania de Vest

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Opoziţia conservatoare din Germania a obţinut două victorii decisive în alegerile regionale de duminică, în timp ce cele trei partide din coaliţia de guvernare a cancelarului Olaf Scholz şi-au văzut cota de vot diminuată în ambele landuri.

În Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU), un partid-soră al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) de centru-dreapta, a obţinut 37% din voturi, potrivit proiecţiilor, mai puţin decât a obţinut partidul la ultimele alegeri, în urmă cu cinci ani. În Hesse, CDU a obţinut 35,5% din voturi, marcând o îmbunătăţire semnificativă faţă de ultimele alegeri.

Rezultatele pot fi văzute ca un semn de nemulţumire profundă faţă de coaliţia de guvernare a cancelarului Olaf Scholz, formată din social-democraţii de centru-stânga (SPD), Verzii şi liberalii din Partidul Liber-Democrat (FDP), într-o perioadă de insecuritate economică şi socială în creştere.

În Hesse, Partidul Social-Democrat (SPD) pare să fi obţinut 16% din voturi, iar în Bavaria, unde are în mod tradiţional rezultate mai slabe, 8,5% din voturi.

În Bavaria, Verzii s-au clasat pe locul al doilea, cu 16% din voturi, iar în Hesse au obţinut 14,6%.

Rezultatele alegerilor sunt deosebit de proaste pentru FDP, care se estimează că va obţine doar 3% în Bavaria, ceea ce înseamnă că nu va trece de pragul de 5% necesar. Acesta ar fi al patrulea land în care FDP nu reuşeşte să intre în parlament de când partidul s-a alăturat coaliţiei federale de guvernare. În Hesse, se estimează că FDP va obţine 5 % din voturi.

Semnal de alarmă

Celălalt mare câştigător al zilei a fost Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, care a crescut în sondaje în ultimele luni, pe fondul unui val de furie faţă de creşterea numărului de refugiaţi.

Proiecţiile ARD, bazate pe sondajele la ieşirea de la urne, estimează că AfD a obţinut 15,3% în landul Bavaria şi 16,6% în landul Hesse, cel mai bun rezultat obţinut vreodată într-un land vest-german.

Alice Weidel, copreşedinta partidului, a declarat că tot mai mulţi alegători sunt "nemulţumiţi de abordarea prohibiţionistă a acestui guvern, care adoptă politici împotriva propriului popor".

"Rezultatele pentru AfD sunt cu adevărat alarmante", a declarat Omid Nouripour, lider al Verzilor, "şi trebuie să facem tot ce putem pentru a recâştiga încrederea oamenilor".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici