Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord i-a cerut Theresei May să stabilească bugetul ţării

Liderul Partidului Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, Arlene Foster, a anunţat miercuri că i-a cerut premierului britanic Theresa May să ia măsuri pentru a stabili bugetul ţării, în cadrul unei întâlniri menite să faciliteze formarea unui nou guvern, relatează Reuters şi BBC News.

595 afișări
Imaginea articolului Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord i-a cerut Theresei May să stabilească bugetul ţării

Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord i-a cerut Theresei May să stabilească bugetul ţării

"Am vrut să subliniem nevoia şi urgenţa de a avea un buget pentru cetăţenii Irlandei de Nord şi cred că [Theresa May] a primit mesajul foarte clar. Sperăm că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat. Bugetul trebuie stabilit şi am fost hotărâţi să venim astăzi aici şi să cerem îndeplinirea acestui lucru", a spus Foster, în urma întrevederii de la Londra.

Formaţiunea DUP a cerut guvernului Marii Britanii să preia controlul financiar asupra ţării, în condiţiile în care premierul britanic Theresa May a spus că o soluţie internă "ar fi benefică pentru cetăţenii nord-irlandezi".

De cealaltă parte, liderul partidului Sinn Fein, Mary Lou McDonald, susţine că guvernul de la Londra "nu are un plan viabil" pentru a gestiona impasul politic din Irlanda de Nord. McDonald a purtat, de asemenea, discuţii cu Theresa May la Palatul Westminster.

"Cred că, intenţionat sau nu, Theresa May facilitează de fapt blocajul instituit de DUP privind rezolvarea acestor chestiuni fundamentale. Putem să presupunem din întâlnirea noastră cu premierul britanic că guvernul nu are un plan viabil pentru găsirea unei căi de restaurare a instituţiilor. Suntem dezamăgiţi de faptul că guvernul pare blocat în ceea ce ei numesc <o perioadă de reflecţie>. Am încercat să subliniem în faţa primului-ministru şi a secretarului de stat că lipsa unei acţiuni nu este o opţiune", a spus Mary Lou McDonald.

La 14 februarie, liderii principalelor partide politice din Irlanda de Nord - naţionaliştii Sinn Fein şi Partidul Democrat Unionist (DUP) - nu au convenit în privinţa formării unui guvern, în ciuda vizitei premierului britanic Theresa May şi a premierului irlandez Leo Varadkar.

Impasul principal este reprezentat de statutul oficial al limbii irlandeze, în timp ce Sinn Fein a acuzat DUP că s-a retras în mod deliberat de la negocieri.

Irlanda de Nord a rămas fără o administraţie regională din ianuarie 2017, după o dispută între cele mai importante două partide. La finele anului trecut, guvernul de la Londra a stabilit în mod direct bugetul ţării - care este parte a Regatului Unit - , însă doar pentru o perioadă de timp limitată.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici