Partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov, pe primul loc la alegerile din Bulgaria - exit poll

Partidul GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative de duminică din Bulgaria, iar alte şapte partide au obţinut mandate în Parlament, potrivit unui exit poll realizat de Gallup International, relatează site-ul Novinite.com.

102 afișări
Imaginea articolului Partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov, pe primul loc la alegerile din Bulgaria - exit poll

Partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov, pe primul loc la alegerile din Bulgaria - exit poll (Imagine: Shutterstock)

Aşa cum se preconiza, GERB a obţinut cele mai multe voturi, 33,9 la sută, dar rămâne departe de majoritatea absolută de 121 de mandate, din totalul de 240 ale Legislativului, conform sondajului efectuat la ora 18.00 (18.00, ora României), cu o oră înaintea închiderii secţiilor de vot, a informat postul public de radio BNR.

Partidul Socialist Bulgar (BSP) s-a clasat pe locul al doilea cu 16,1 la sută din voturi, urmat de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi a etnicilor turci, cu 14 procente, şi Blocul Reformist cu 8,6 la sută.

Alte patru partide au trecut pragul electoral de 4 procente necesar pentru a intra în Parlament. Acestea sunt Frontul Patriotic naţionalist (6,3%), Bulgaria fără Cenzură (5,6%), partidul naţionalist Ataka (4,9%) şi partidul ABV (4,4%).

Majoritatea absolută este de 121 de mandate, iar Borisov va putea guverna doar într-o alianţă dificilă cu partide mici de dreapta. Joi dimineaţa el a spus că ar putea să renunţe la formarea unui guvern, dacă nu obţine cel puţin 110 mandate de deputaţi.

Borisov, în vârstă de 55 de ani, un fost pompier şi gardă de corp, i-a guvernat deja pe cei 7,4 milioane de bulgari din 2009 şi până în 2013, împreună cu partidul său de centru-dreapta GERB. Popularitatea sa, care are la bază imaginea unui om energic, s-a disipat rapid, după care manifestaţii masive împotriva sărăciei şi corupţiei l-au obligat să demisioneze în februarie 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici