Partidul lui Erdogan, divizat în privinţa planului economic, în apropierea scrutinului din Turcia

Cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din Turcia există dezacord şi incertitudine în cadrul guvernului lui Tayyip Erdogan cu privire la menţinerea sau nu a ceea ce unii numesc un program economic nesustenabil sau abandonarea acestuia, spun surse din interior, citate de Reuters.

318 afișări
Imaginea articolului Partidul lui Erdogan, divizat în privinţa planului economic, în apropierea scrutinului din Turcia

Partidul lui Erdogan, divizat în privinţa planului economic, în apropierea scrutinului din Turcia

Potrivit interviurilor cu nouă surse, fie oficiali guvernamentali, fie alte persoane cu cunoştinţe directe despre acest subiect, un grup informal de membri ai partidului de guvernământ s-a reunit în ultimele săptămâni pentru a discuta despre modul în care ar putea adopta o nouă politică de creştere graduală a ratei dobânzii şi un program de creditare ţintit.

Erdogan nu este implicat direct în discuţiile la care participă unii membri ai Partidului AK care sunt în afara administraţiei, dar care au deţinut funcţii de conducere în trecut, au declarat patru dintre surse, care au solicitat anonimatul pentru a discuta despre întâlnirile private.

De cealaltă parte se află oficiali şi membri ai cabinetului care declară public că doresc să rămână la programul actual de stimulare a exporturilor şi a creşterii economice prin reduceri de rate şi prin gestionarea intensă a pieţelor valutare, de credit şi de datorie.

Având în vedere că Erdogan a condus după votul iniţial, miza este mare pentru principala economie de piaţă emergentă, care a fost cuprinsă de o criză a costului vieţii şi de o serie de prăbuşiri ale monedei.

În condiţiile în care rezervele valutare se prăbuşesc, unii analişti spun că Turcia s-ar putea confrunta cu un alt colaps economic chiar în acest an, care să ducă din nou la o creştere vertiginoasă a inflaţiei şi să tensioneze balanţa de plăţi - dacă guvernul nu schimbă cursul.

„Se studiază un nou model economic... deoarece modelul existent nu poate fi susţinut”, a declarat un oficial de rang înalt apropiat de această chestiune. „Practic, ar urma să crească treptat rata dobânzii şi să pună capăt structurii de utilizare a ratelor multiple”.

Grupul nu i-a prezentat încă planul complet lui Erdogan, a precizat oficialul.

Administraţia Erdogan nu a transmis niciun comentariu.

Încercând să îşi prelungească conducerea ţării în cel de-al treilea deceniu după scrutinul de duminică, Erdogan a declarat în campanie că ratele dobânzilor vor scădea atât timp cât se află la putere, iar inflaţia va fi ţinută sub control.

Toate sursele au declarat că nu există nicio sugestie că Erdogan a luat o decizie şi majoritatea au spus că s-au auzit anterior îngrijorările legate de tensiunile economice în creştere şi de rezervele valutare epuizate.

Trei dintre surse au declarat că acesta ar putea rămâne în cursă cel puţin pentru următoarele câteva luni, încurajat de un rezultat mai bun decât se aştepta la 14 mai, când a obţinut 49,5% din voturi în primul tur de scrutin faţă de contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, cu 44,9%.

Analiştii spun că preşedintele este în pole position pentru a câştiga turul doi.

„Există două opinii diferite în cadrul partidului”, a declarat o altă sursă, un oficial al partidului de guvernământ AK. El a adăugat că orice decizie ar urmări să păstreze stabilitatea economică până la următorul test electoral critic: scrutinul municipal din martie anul viitor.

Un al treilea oficial a declarat că rezultatele puternice ale alegerilor ar putea convinge în cele din urmă liderii „că nu este nevoie de o schimbare rapidă”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
erdogan,
alegeri,
turcia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici