Partidul Theresei May se află în DECLIN, dar rămâne pe primul loc în preferinţele electoratului

Avansul Partidului Conservator din Marea Britanie s-a redus simţitor în faţa Partidul Laburist, în ultimele săptămâni de campanie, astfel că există riscul ca partidul Theresei May să piardă majoritatea în Camera Comunelor, potrivit datelor sondajelor de opinie.

733 afișări
Imaginea articolului Partidul Theresei May se află în DECLIN, dar rămâne pe primul loc în preferinţele electoratului

Partidul Theresei May, în declin, dar rămâne pe primul loc în preferinţele electoratului

Popularitatea Partidului Conservator în rândul electoratului britanic a pornit de la un nivel înalt încă din momentul în care Theresa May a anunţat convocarea alegerilor anticipate şi a rămas relativ ridicată în următoarele patru săptămâni, pentru ca ulterior să scadă uşor. Pe de altă parte, Partidul Laburist a avut o evoluţie constant ascendentă pe durata celor şapte săptămâni de campanie.

Primele schimbări majore în evoluţia popularităţii principalelor două partide britanice s-au înregistrat după 11 mai şi 18 mai, atunci când laburiştii, respectiv conservatorii, şi-au prezentat programele electorale.

În timp ce programul electoral prezentat de Partidul Laburist a fost un factor major de creştere a popularităţii formaţiunii de stânga, un efect aproape contrar l-a avut programul electoral al conservatorilor, care a provocat un declin uşor al Partidului Conservator în următoarele săptămâni. Electoratul britanic a reacţionat negativ la propunerea conservatorilor de sporire a contribuţiilor persoanelor vârstnice la cheltuielile cu asistenţa lor socială, idee care a provocat în rândul pensionarilor teama că le vor fi diminuate veniturile.

În momentul convocării alegerilor anticipate, pe 18 aprilie, partidul Theresei May avea un avans de 24 de procente, care până la finalul campaniei s-a erodat constant.

Ultimele sondaje de opinie din Marea Britanie oferă rezultate foarte diferite, avansul conservatorilor variază de la 1% (sondaj online publicat duminică de Survation) până la un plus de 12% (sondajul ComRes de sâmbătă pentru cotidianul The Independent).

Potrivit ultimului sondaj Opinium, publicat pe data de 6 iunie, partidul Theresei May, creditat cu 43% din intenţiile de vot, avea un avans de 7% în faţa laburiştilor.

Un alt sondaj, publicat duminică şi realizat de ICM, indică un avans de 11% pentru conservatori, care sunt cotaţi cu 45% din intenţiile de vot.

Potrivit unor proiecţii electorale realizate la începutul lunii iunie de Institutul YouGov, Partidul Conservator riscă pierderea a 20 de locuri şi implicit a majorităţii de 17 locuri în Camera Comunelor, care are 650 de membri. Un studiu arată că Theresa May ar putea obţine doar 310 locuri, mai puţin decât majoritatea de 331 de parlamentari obţinută în 2015 de premierul David Cameron.

Partidul Laburist ar putea obţine 257 de locuri, faţă de 232 în 2015. Dacă proiecţiile se vor confirma, Partidul Conservator se va situa sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului.

Sondajele mai arată că principala bătălie se va duce între cele două mari partide, în timp ce formaţiunile mai mici se vor lupta să intre în Parlament. Cel mai bine cotat dintre acestea, Partidul Liberal Democraţilor are obţine 8%, în timp ce formaţiunea populistă eurosceptică Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), condusă anterior de eurodeputatul Nigel Farage, ar aduna 5% din voturi, potrivit sondajului Opinium din data de 6 iunie.

În aprilie, premierul britanic Theresa May a convocat alegeri legislative anticipate pentru a obţine un mandat politic clar în negocierile cu liderii UE. Însă dacă Theresa May nu va reuşi măcar menţinerea majorităţii de 12 locuri obţinută de David Cameron în 2015, îşi va pierde autoritatea.

Criza de politică de la Londra intervine exact în momentul lansării negocierilor cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici