”O insulă, două insule, trei insule”. Motivul pentru care Indonezia a demarat cel mai AMPLU proiect de numărare a insulelor - VIDEO

Indonezia are atât de multe insule, încât nu a putut niciodată să le numească sau să le numere pe deplin, scrie BBC.

1052 afișări
Imaginea articolului ”O insulă, două insule, trei insule”. Motivul pentru care Indonezia a demarat cel mai AMPLU proiect de numărare a insulelor - VIDEO

O insulă, două insule, trei insule...Indonezia a început să-şi numere insulele, pentru a-şi proteja teritoriul şi resursele

O lege din 1996 a estimat numărul de insule din cel mai mare arhipelag din lume la 17.508.

Acum, Guvernul speră să obţină un număr exact la timp pentru o reuniune a Naţiunilor Unite care va avea loc în luna august. Acesta speră că un număr exact de insule, înregistrate la ONU, vor putea proteja teritoriul vast al Indoneziei şi sursele sale bogate de pescuit.

Potrivit Convenţiei ONU privind dreptul mării, o insulă este definită ca o zonă formată în mod natural de pământ, înconjurată de apă, care este expusă la maree. În plus, numele unei insule poate fi recunoscut oficial dacă este cunoscut de cel puţin doi localnici.

Indonezia acoperă aproximativ 1.919.440 km², astfel încât numărarea tuturor insulelor care se încadrează în criteriile ONU nu reprezintă o sarcină uşoară. În largul coastei din Jakarta, de exemplu, există uimitoarele Insule Thousand - unde locuitorii capitalei merg în weekend. Dar nimeni nu ştie cu exactitate câte insule sunt în acea zonă.

Numărul insulelor totale din Indonezia enumerate în legea din 1996 a reprezentat doar o estimare şi nu a fost verificat cu ajutorul criteriilor ONU. Cu toate acestea, la ultima Conferinţă ONU privind standardizarea denumirilor geografice, care a avut loc în 2012, guvernul indonezian a înregistrat 13.466 de insule pe care le-a găsit şi le-a denumit la acea vreme.

Echipa însărcinată cu numărarea insulelor, din cadrul Ministerului Afacerilor Maritime şi Pescuitului a declarat pentru serviciul indonezian al BBC că şi-au propus să adauge cel puţin 1.700 de insule noi la întâlnirea din august.

"Aceasta este lista noastră în acest moment, dar numărul va creşte, probabil, pentru că suntem în curs de validare şi verificare a insulelor şi vom continua să facem acest lucru până la sfârşitul lunii iulie", a declarat Balok Budiyanto, un oficial al ministerului care conduce echipa .

"Trebuie să vizităm fiecare dintre aceste insule şi apoi să notăm coordonatele, numele, semnificaţia numelui, istoria terenului şi să descriem peisajul şi istoria sa geografică ", a explicat acesta.

Protejarea identităţii naţionale

Scopul numărării acestor insule şi înregistrarea acestora vizează protejarea teritoriului şi a resurselor din Indonezia.

Dacă insulele vor fi recunoscute de ONU, aceasta ar putea ajuta Indonezia să pretindă suveranitatea asupra apei înconjurătoare - care este contestată de ţările vecine.

Guvernul indonezian spune că pescuitul ilegal în ceea ce consideră apele sale costă ţara miliarde de dolari, în fiecare an.

Ca un avertisment, Guvernul indonezian a început să bombardeze bărci străine găsite în apele lor.

Susan Herawati, membru al Coaliţiei pentru Justiţie a Pescuitului a declarat pentru BBC că "60% din insulele Indoneziei nu au un nume sau un statut oficial, astfel că acestea pot fi luate sau revendicate cu uşurinţă de o altă ţară".

Cu toate acestea, nu toate disputele teritoriale au loc cu alte ţări. Recunoaşterea insulelor de către ONU va însemna şi că acestea nu vor fi "atât de vulnerabile pentru a fi preluate de o companie privată", spune ea.

De exemplu, o insulă din apropierea insulelor Gili de pe Lombok, un loc turistic popular, a fost preluată de o staţiune privată.

”109 familii au fost date afară din zonă deoarece aceasta a fost dezvoltată pentru turişti", explică ea, adăugând că familiile nu au primit nicio compensaţie.

"Este vorba de identitatea noastră ca naţiune. Prin recunoaşterea clară a insulelor noastre, pescarul indonezian are protecţie juridică şi drepturi asupra insulelor şi mărilor noastre", explică Herawati.

În 2002, Indonezia a pierdut două insule în faţa Malaeziei- după ce Curtea Internaţională de Justiţie a dat o decizie cu privire la un conflict teritorial - şi două în detrimentul Timorului de Est, atunci când acesta a devenit independent.

Ecologiştii au avertizat că Indonezia ar putea pierde mii de insule dacă nivelul mării va continua să crească din cauza schimbărilor climatice. Cu toate acestea, numărarea insulelor ar putea fi o sarcină fără sfârşit, pentru că acestea continuă să apară, din cauza cutremurelor şi a erupţiilor vulcanice din zonă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici