Pasagerii navei naufragiate pe lacul Ohrid nu ştiau să înoate

Pasagerii navei care s-a scufundat brusc, sâmbătă, pe lacul Ohrid, în Macedonia, provocând moartea a 15 turişti bulgari, nu ştiau să înoate şi nu existau destule veste de salvare la bord, potrivit mai multor martori.

128 afișări
Imaginea articolului Pasagerii navei naufragiate pe lacul Ohrid nu ştiau să înoate

Pasagerii navei naufragiate pe lacul Ohrid nu ştiau să înoate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu aveam destule veste de salvare şi nu ştim să înotăm", a spus Marija, în vârstă de 52 de ani, o supravieţuitoare, al cărei soţ, Pavle, a murit în naufragiu.

"Nu ştim cum am supravieţuit. Nici unul dintre noi nu ştia să înoate", a precizat Jordanka Dimova, în vârstă de 55, o altă supravieţuitoare, înainte de a se îmbarca la bordul unui avion pus la dispoziţie de Guvernul bulgar pentru a-i transporta pe supravieţuitori.

"Erau printre noi medici, infirmiere. Sunt chiar eu infirmieră, dar nu ştiu să înot, ar fi trebuit poate să ne instruiască în legătură cu mijloacele de protecţie", a adăugat Jordanka.

"Încercam să ne agăţăm de orice, era îngrozitor. Niciodată nu voi mai urca pe un vapor", spune o altă supravieţuitoare, Angelija, în vârstă de 54 de ani.

Potrivit Ministerului macedonean de Interne, 53 de turişti bulgari şi trei membri ai echipajului se aflau la bordul ambarcaţiunii scufundate, "Ilinden".

Video Stirileprotv.ro

 

Naufragiul s-a produs la două sau trei sute de metri de mal

 

Printre locuitorii din Ohrid, uimirea se îmbină cu neînţelegere, după acest accident.

"Suntem uimiţi că o astfel de tragedie s-a produs atât de aproape de mal, într-o zi însorită, în timp ce apele lacului erau calme", spune Ilinka, în vârstă de 77 de ani, care discută evenimentul cu vecina sa.

Un medic din Skopje, aflat la sfârşit de săptămână în Ohrid, George Tanasovski, evocă "circumstanţe foarte nefericite".

"Erau multe persoane care nu ştiau să înoate printre aceşti turişti şi acest lucru nu îl ştia nimeni. Acest fapt, precum şi lipsa vestelor de salvare şi defecţiunea mecanică pe care nimeni nu o putea prevedea au fost suficiente pentru a provoca tragedia", a adăugat el.

Căpitanul vaporului a fost plasat în detenţie preventivă

Ruptura unui cablu ce lega cârma de bara vaporului Ilinden a fost evocată sâmbătă de preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov, ca una dintre cauzele cele mai probabile ale accidentului.

Nava, construită în 1924, a virat în mod brutal, înainte de a se răsturna şi a se scufunda în câteva secunde, potrivit mai multor martori.

În cafeneaua Kadmo, care are vedere la lacul Ohrid, Ljupco este consternată: "Ce tragedie! Nimănui nu-i vine să creadă că aceşti turişti au murit înecaţi atât de aproape de mal".

Sâmbătă seară, căpitanul vaporului, Sotir Filevski, în vârstă de 23 de ani, a fost plasat în detenţie preventivă şi încarcerat pe o perioadă de 30 de zile, după ce a fost interogat de către un judecător de instrucţie la Ohrid.

Toţi turiştii bulgari de la bordul vaporului erau originari din estul Bulgariei. Opt persoane dintr-un acelaşi sat, Anton, au decedat în naufragiu, potrivit unei liste publicate de Guvernul bulgar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici