A patra zi de revolte în Franţa. O secţie de poliţie a fost atacată de manifestanţi/ Incendiu la Toulouse/ 45.000 de poliţişti mobilizaţi în întreaga tara/ Violenţe la Marsilla, Lyon şi Bordeaux/ O persoană a murit după ce a căzut de pe acoperişul unui supermarket

  • Lyon este cuprins de revolte. Protestatarii aruncă cu petarde şi pocnitori.
  • Situaţia din Bordeau: maşini răsturnate şi incendiate.
  • Marsilia este în epicentrul violenţei urbane în această seară. Haosul este de nedescris.
  • Secţia de poliţie Bonneuil a fost atacată de protestatari.
  • Un incendiu a afectat o clădire din Toulouse.
  • Un bărbat a murit după ce a căzut de pe acoperişul unui supermarket pe care s-a căţărat în timpul revoltelor
  • Totuşi, "Situaţia este în prezent mai calmă decât ieri”, potrivit autorităţilor
  • Pentru combaterea violenţelor a fost folosit şi Grupul de intervenţie al Jandarmeriei Naţionale
1555 afișări
Imaginea articolului A patra zi de revolte în Franţa. O secţie de poliţie a fost atacată de manifestanţi/ Incendiu la Toulouse/  45.000 de poliţişti mobilizaţi în întreaga tara/  Violenţe la Marsilla, Lyon şi Bordeaux/ O persoană a murit după ce a căzut de pe acoperişul unui supermarket

UPDATE - 79 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar 266 de clădiri au ars sau au fost avariate, inclusiv 26 de primării şi 24 de şcoli

UPDATE Macron: Reţelele de socializare au jucat un rol considerabil în violenţele care au dus la mii de arestări

Emmanuel Macron a criticat rolul reţelelor de socializare în timp ce violenţele au continuat să izbucnească în întreaga ţară.
 
Macron, care a plecat mai devreme de la un summit UE de la Bruxelles pentru a participa la o reuniune a cabinetului de criză, a făcut apel la "responsabilitatea mamelor şi a taţilor" şi a spus că nu este treaba miniştrilor să le ia locul.
 

 

UPDATE Ministrul Justiţiei: Aproape o treime dintre persoanele arestate au mai puţin de 18 ani

Ministrul Justiţiei, Eric Dupont-Moretti, a declarat că 30% dintre miile de persoane arestate de marţi încoace sunt persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
 
Protestatarii au incendiat 2.000 de vehicule de la începutul violenţelor, iar peste 200 de poliţişti au fost răniţi, potrivit ministrului de interne, Gerald Darmanin.
 
În plus, peste 700 de magazine, supermarketuri, restaurante şi sucursale bancare au fost "răvăşite, jefuite şi uneori chiar incendiate", a declarat ministrul de finanţe Bruno Le Maire.

UPDATE Primarul din Lyon cheamă întăriri ale poliţiei

Primarul oraşului Lyon, Gregory Doucet, a cerut trimiterea de noi întăriri ale poliţiei în oraş pentru a ajuta la prevenirea unei noi izbucniri de violenţă.
 
În cel de-al treilea oraş ca mărime din ţară, poliţia a desfăşurat deja vehicule blindate de transport de personal şi un elicopter.
 
Presa franceză relatează că ministerul de interne al ţării va trimite, de asemenea, o unitate de poliţie numită CRS 8 în oraş. Grupul este specializat în măsuri antirevoltă şi de control al mulţimilor.

UPDATE Macron îşi amână călătoria în Germania, în contextul în care violenţele continuă

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a amânat o vizită de stat în Germania din cauza protestelor actuale din Franţa, au anunţat autorităţile germane.
 
Macron trebuia să ajungă în această ţară duminică pentru a discuta cu cancelarul german Olaf Scholz despre domenii politice cheie.
 
Preşedintele francez intenţiona să viziteze luni un banchet de stat oferit de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier la Palatul Bellevue din Berlin, înainte de a se întoarce acasă marţi.
 
Un purtător de cuvânt al preşedintelui a declarat că Macron a cerut ca data să fie mutată din cauza situaţiei din Franţa.

UPDATE A avut loc înmormântarea adolescentului ucis de poliţie

Funeraliile lui Nahel, adolescentul ucis marţi într-un schimb de focuri de armă mortal cu poliţia, au început în suburbia pariziană Nanterre, acolo unde locuia.
 
O mulţime mare de oameni s-a adunat la cimitirul local, iar atmosfera este tensionată, a transmis un reporter al Agenţiei France-Presse.

UPDATE "Situaţia este în prezent mai calmă decât ieri”, potrivit autorităţilor / A fost folosit şi Grupul de intervenţie al Jandarmeriei Naţionale

„Situaţia este deocamdată mai calmă decât ieri”, indică o sursă bine informată a poliţiei pentru Figaro. Nordul şi Île-de-France sunt pentru moment ferite de revolte. Doar în Marsilia au fost mai multe violenţe decât cu o zi înainte, potrivit autorităţilor franceze.

În combaterea violenţelor a fost şi Grupul de intervenţie al Jandarmeriei Naţionale: o unitatea tactică de elită a Jandarmeriei Naţionale din Franţa. Printre misiunile sale se numără combaterea terorismului

UPDATE Violenţele continuă în mai multe oraşe/ 341 de arestări

Violenţele continuă şi în timpul nopţii în oraşe precum Lyon, Marseille, Bordeaux. Poliţia a efectuat peste 300 de arestări.

UPDATE -  Un incendiu este în desfăşurare într-o clădire din Toulouse, în timp ce ocupanţii acesteia dorm 

UPDATE - Un bărbat a murit după ce a căzut de pe acoperişul unui supermarket  pe care s-a căţărat în timpul revoltelor 

Un tânăr a murit vineri după ce a căzut de pe acoperişul unui supermarket din suburbiile oraşului Rouen, din nordul Franţei, în timpul revoltelor de peste noapte, au declarat autorităţile locale.

O sursă din poliţie a declarat vineri pentru Reuters că bărbatul a căzut de pe acoperiş, în timp ce supermarketul din suburbia Petit-Quevilly din centrul comercial Bruyeres, era jefuit de către oamenii revoltaţi. 

 

UPDATE - Ciocniri în centrul Marsiliei; 49 de persoane arestate 

UPDATE - Transportul public din Geneva se opreşte la graniţa cu Franţa 

Tramvaiele şi autobuzele publice transfrontaliere din Geneva nu mai pot traversa graniţa elveţiană în Franţa în urma revoltelor declanşate. 

 

UPDATE - Primarul Lyonului „condamnă fără rezerve” violenţa ca fiind „inacceptabilă”.

Grégory Doucet a reacţionat la violenţele care au avut loc la Lyon în această seară în timpul acestei a patra nopţi de revolte din Franţa.

"Violenţa care a avut loc aseară în oraşul nostru este inacceptabilă. O condamn fără rezerve", a deplâns primarul Lyonului pe Twitter.

 

UPDATE - Camere de supraveghere distruse cu arme de foc în Meyzieu

UPDATE - Lyon: birouri şi magazine de lux, jefuite de protestatari  

Un birou de plângeri din Croix-Rousse a fost jefuit de revoltă. Au fost jefuite şi magazinele de lux, dar poliţia este în curs de intervenţie.

31 de persoane au fost arestate până acum la Lyon. 

UPDATE - Secţia de poliţie Bonneuil este atacată de protestatari

 

UPDATE- „Violenţa nu rezolvă nimic”. Mbappé face apel la calm 

Echipa Franţei face apel la calm, într-un comunicat de presă, transmis mai întâi de Benjamin Pavard, apoi de Kylian Mbappé.

„Marcaţi” şi „şocaţi de moartea brutală” a tânărului de 17 ani, jucătorii spun că „nu pot rămâne indiferenţi faţă de circumstanţele în care a avut loc această moarte inacceptabilă”, dar nu susţin ca revolta să fie exprimată într-o formă violentă pe stradă.

 

UPDATE BFMTV - Marsilia se află în epicentrul violenţei urbane în această seară. Haosul este de nedescris 

O armurerie a fost jefuită în Marsilia de manifestanţi, o persoană arestată cu o puşcă de vânătoare,  a aflat BFMTV din surse concordante.

Au fost furate şi câteva arme de vânătoare, dar nicio muniţie.  

49 de arestări au fost efectuate, iar prefectura solicită manifestanţilor să se părăsească centrul oraşului. 

Mai multe jafuri sunt încă în desfăşurare la Marsilia.

UPDATE - Situaţia din Bordeaux devine tensionată- maşini răsturnate şi incendiate

Protestatarii atacă un trecător în Bordeaux. 

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE - Lyon este cuprins de revolte. Protestatarii aruncă cu petarde şi pocnitori  

21 de persoane au fost arestate la Lyon după demonstraţii aduse ca omagiu lui Nahel, a transmis BFMTV de la o sursă din poliţie.

Primele ciocniri au loc la Villeurbanne, în regiunea Lyon. Protestatarii trag cu focuri de artificii asupra poliţiei. Au fost incendiate vehicule.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici