Patru persoane au murit în cursul violenţelor antiamericane din Yemen

Patru persoane au fost ucise joi în cursul ciocnirilor dintre poliţie şi manifestanţii care protestau în faţa ambasadei Statelor Unite de la Sanaa faţă de un film ofensator la adresa Islamului, a declarat un responsabil al serviciilor de securitate.

104 afișări
Imaginea articolului Patru persoane au murit în cursul violenţelor antiamericane din Yemen

Patru persoane au murit în cursul violenţelor antiamericane din Yemen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Patru persoane au fost ucise şi alte 34 au fost rănite în ciocnirile care au început în cursul dimineţii şi au continuat până seara" în apropierea clădirii ambasadei, a declarat acesta.

Un film antiislam - Innocence of Muslims" ("Inocenţa musulmanilor") - a declanşat manifestaţii violente la Benghazi (Libia), care au dus la moartea a patru cetăţeni americani, între care ambasadorul Statelor Unite, şi la o manifestaţie antiamericană în faţa ambasadei Statelor Unite în Egipt.

Mai multe ţări din Asia au întărit securitatea în preajma misiunilor diplomatice americane.

Protestele împotriva filmului "Innocence of Muslims" au început să se răspândească cu mitinguri în faţa reprezentanţelor americane la Casablanca, Tunis şi Khartoum. O manifestaţie este preconizată joi la Teheran în faţa ambasadei Elveţiei care reprezintă interesele americane.

Ciocniri opuneau joi dimineaţă în faţa ambasadei Statelor Unite la Cairo manifestanţi egipteni, protestând împotriva filmului despre islam, poliţiei, care a folosit gaze lacrimogene.

Indonezia, ţara musulmană cea mai populată a planetei, s-a alăturat Afganistanului pentru a cere site-ului de internet YouTube să blocheze difuzarea filmului polemic.

"Acest film este fără nici o îndoială o insultă faţă de o religie şi a bulversat musulmanii indonezieni. Nu ne dorim ca cineva să se simtă provocat şi ca violenţele să survină aici", a anunţat pentru AFP Gatot Dewa Broto, purtătorul de cuvânt al Ministerului Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Deocamdată, nu s-a semnalat vreun incident în Indonezia, unde majoritatea celor aproximativ 240 de milioane de locuitori practică islamul moderat.

La fel, niciun incident nu a avut loc în Afganistan, unde forţa internaţională NATO, comandată de americani, combate rebelii talibani începând cu 2001. Însă preşedintele Karzai a decis să amâne o deplasare la Oslo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici