Pelerinii veniţi să asiste la Angelus, convinşi că Francisc va fi "un mare Papă" dacă "va fi lăsat"

Zecile de mii de pelerini veniţi să asiste, duminică, la prima rugăciune Angelus a Papei Francisc, i-au apreciat stilul simplu şi părintesc, dar unii se tem că acesta s-ar putea lovi de rigiditatea Vaticanului.

313 afișări
Imaginea articolului Pelerinii veniţi să asiste la Angelus, convinşi că Francisc va fi "un mare Papă" dacă "va fi lăsat"

Pelerinii veniţi să asiste la Angelus, convinşi că Francisc va fi "un mare Papă" dacă "va fi lăsat" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Ai impresia că este acolo de multă vreme, în aşa măsură a spus lucruri importante, a vorbit despre săraci, despre o biserică ce trebuie să poarte Crucea, aceasta ar trebui să determine o reflecţie în Curie (Guvernul Vaticanului, n.red.)", remarcă Liliana Vallina, în vârstă de 52 de ani, o argentiniancă originară din Rosario, venită să asiste la această primă rugăciune Angelus a Papei, compatriotul său.

"Va fi un mare Papă, veţi vedea ... dacă este lăsat", adaugă ea, învăluindu-se în drapelul albastru cu alb al Argentinei. "Cer şi alb, merge cu Papa, nu?", glumeşte ea.

Dar ea susţine, de asemenea, că este îngrijorată pentru Papa Francisc "deoarece el vorbeşte despre sărăcia Bisericii, iar acest lucru nu place în culisele Vaticanului".

Ca ea, zeci de mii de persoane, 150.000 potrivit Vaticanului, credincioşi, pelerini, turişti au invadat duminică Piaţa Sfântul Petru, unele dintre ele venite încă de dimineaţă devreme pentru a asista la această rugăciune.

Rapid, piaţa, deşi imensă, a devenit neîncăpătoare pentru mulţimea care a invadat Via della Conciliazione, bulevardul care duce la bazilica vaticană, desfăşurarea simultană a maratonului Romei agravând confuzia.

"A trebuit să decalăm proba deoarece cu Angelus nu mai era posibilă", glumeşte un carabinier, cu braţele încrucişate dar doar pentru a canaliza mulţimea.

Pentru a linişti publicul, ecrane gigantice amplasate în piaţă au difuzat imagini cu noul Papă.

Când a apărut pentru o baie de mulţime şi oferindu-şi ambele mâini celor care se întindeau spre el, se auzeau aceleaşi adjective ca la alegerea sa, miercuri: "Priviţi-l cât este de simplu, de smerit, de zâmbitor".

Impresia se confirmă atunci când Papa apare mic, la fereastra etajului al treilea al palatului apostolic, de unde este rostită în mod tradiţional rugăciunea Angelus.

"Fraţi şi surori, bună ziua", a început el într-un salut identic cu cel din prima seară de la balconul bazilicii. Apoi, când a încheiat: "Duminică plăcută şi odihnă plăcută".

Zâmbetele au apărut pe feţele credincioşilor şi atunci când Papa a vorbit despre cartea unuia dintre prietenii săi cardinali, "un mare teolog". "Să nu vă gândiţi că fac publicitate pentru cărţile cardinalilor mei!", a glumit el.

Un veneţian în vârstă de 52 de ani, Francesco Baldan, a reuşit - nu fără dificultate, din cauza numărului mare de persoane - să se aşeze şi să îşi deschidă jurnalul. Un titlu în italiană însoţeşte o fotografie mare a Papei Francisc: "Semplicità e conquista" (Simplitate şi cucerire). "Prin cuvinte şi gesturi simple, el a reuşit deja să cucerească inimile credincioşilor", scrie el.

Primii paşi ai Papei întrunesc unanimitatea în rândul persoanelor întâlnite. Nicio umbră pe tablou. Iar atunci când sunt evocate acuzaţiile de pasivitate în timpul dictaturii argentiniene, a căror ţintă a fost, începând de miercuri, în presă, răspunsurile sunt binevoitoare. "Era tânăr în perioada respectivă, nu avea nici 40 de ani. Ce putea să facă. Şi ce am fi făcut noi în locul lui?", se întreabă Luciana Lopez, în vârstă de 48 de ani, o argentiniancă venită cu familia.

Ea susţine că are încredere în Adolfo Perez Esquivel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1980, care i-a luat apărarea noului Papă în această privinţă. "Dacă el l-a apărat, îl cred cu ochii închişi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici