Pentagonul a anunţat cât va mai dura războiul din Ucraina

Potrivit Pentagonului, ruşii au nevoie de încă 7 zile pentru a prelua controlul capitalei Kiev şi între 4 şi 6 săptămâni pentru a prelua controlul întregii ţări. Totuşi, conflictul, conform SUA, războiul va dura mult timp, chiar 10-20 de ani, şi nu va avea un rezultat pozitiv pentru trupele lui Putin.

288276 afișări
Imaginea articolului Pentagonul a anunţat cât va mai dura războiul din Ucraina

Pentagonul a anunţat cât va mai dura războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina nu decurge aşa cum a planificat Moscova. Trupele lui Vladimir Putin nu se aşteptau la rezistenţa militară şi civilă care a încetinit, deocamdată, înaintarea. Varianta gândită iniţial a fost un război-fulger. Planurile Statului Major al Moscovei au fost date peste cap. Rusia nu a reuşit să cucerească, cel puţin până marţi, 1 martie, niciunul dintre obiective.

Dificultăţile - logistice şi militare - întâmpinate în primele 7 zile de luptă au forţat Kremlinul să ridice ştacheta: dacă iniţial trupele lui Putin ar fi avut o abordare mai prudentă, pentru a limita pierderile şi a nu face prea multe victime civile, acum au intensificat ofensiva, lovind oraşele mari cu atacuri puternice.

Ţara, cucerită în 4 săptămâni?

Ţarul este nemulţumit şi vrea rezultate. Rachete şi alte arme grele plouă asupra Harkovului, afectând şi civili, iar asta contravine convenţiilor de război. Convoiul de vehicule ruseşti, lung de peste 60 de kilometri, este oprit la vreo 40 de kilometri de capitală. „Balaurul” are probleme logistice.

Experţii militari spun că este încă prea devreme pentru a desena traiectoria războiului.

Totuşi, studiind câmpul de luptă şi ceea ce s-a întâmplat în prima săptămână, Pentagonul a estimat că, pentru a prelua controlul asupra Ucrainei, ruşii vor avea nevoie de 4-6 săptămâni. Potrivit Ministerului american al Apărării, care a informat marţi Congresul, trupele vor avea nevoie de încă o săptămână pentru a înconjura tot Kievul şi de aproximativ o lună pentru a prelua controlul.

Nu este clar, însă, pentru cei de la Washington, ce tactică vor folosi ruşii: dacă vor „sugruma” treptat oraşul, întrerupând proviziile, sau vor lupta stradă cu stradă.

Armata de la Kiev, antrenată 8 ani în Donbas

Analiştii se întreabă cât vor putea rezista forţele ucrainene şi, mai ales, cât vor dura proviziile, militare şi alimentare. O prognoză sumbră avertizează: în decurs de o săptămână, ucrainenii nu vor mai avea muniţie.

De asemenea, rămâne de văzut dacă ruşii se vor limita la cucerirea Kievului şi a părţii de est a ţării sau dacă vor ţinti apoi spre Lvov şi vor ajunge la graniţa poloneză.

Situaţia este dinamică, notează Pentagonul, şi se bazează pe informaţiile militare disponibile la aora actuală, informaţii care trebuie ajustate de la o zi la alta.

Aliaţii NATO cred însă că forţele ucrainene pot rezista mult timp: în timp ce ruşii nu sunt obişnuiţi cu câmpul de luptă, iar majoritatea soldaţilor nici nu ştiau că vor intra în război în Ucraina, armata de la Kiev a fost angajată, timp de opt ani, prin în rotaţie, în Donbas, unde s-a antrenat pentru lupte grele.

Mai mult, povara sancţiunilor ar putea începe să se simtă asupra forţelor venite din Rusia.

Potrivit Ministerului de Externe britanic, conflictul ar putea continua timp de 10 ani, în timp ce Pentagonul, în informarea de marţi adresată membrilor Congresului, ar fi vorbit despre un război „care durează între 10 şi 20 de ani, pe care ruşii, în final, îl vor pierde”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici