Pentagonul a fost informat în legătură cu raidul Turciei în nordul Irakului

Turcia a avertizat Statele Unite care va lansa un raid aerian duminică, în nordul Irakului, împotriva poziţiilor rebelilor kurzi, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell, calificând această "coordonare" drept adecvată.

1 afișare
Imaginea articolului Pentagonul a fost informat în legătură cu raidul Turciei în nordul Irakului

Pentagonul a fost informat în legătură cu raidul Turciei în nordul Irakului

"Am primit o notificare înainte de bombardament", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă, confirmând pentru prima dată că Pentagonul a fost informat în legătură cu planurile turce.

"Acest lucru ne-a fost comunicat prin intermediul centrului de coordonare de la Ankara, care a fost deschis în urmă cu câteva luni şi în cadrul căruia personalul turc şi cel militar american lucrează împreună pentru a face schimb de informaţii", a detaliat el, refuzând să spună dacă Statele Unite au furnizat informaţii privind ţintele vizate de Ankara duminică.

"Această coordonare este adecvată, nu ne plângem", a conchis el.

Şeful Statului Major turc Yasar Buyukanit declarase anterior că Washingtonul şi-a dat acordul tacit pentru bombardamentele aeriene şi de artilerie ale turcilor împotriva satelor irakiene de la graniţă. Circa 100 de tone de bombe au fost lansate asupra poziţiilor PKK, potrivit unei surse militare turce.

Un bilanţ imposibil de verificat al agenţiei loiale PKK, Firat, menţionează moartea a cinci combatanţi şi a doi civili în aceste bombardamente.

"Continuăm în mod natural să ne preocupăm de potenţialele pierderi de vieţi inocente în timpul acestor operaţiuni militare şi de influenţa destabilizatoare pe care ar putea-o avea asupra Irakului", a subliniat Morrell, dar pe de altă parte "turcii, în faţa ameninţării teroriste, au unele drepturi în materie de autoapărare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici