Pentagonul a încălcat legea în eliberarea sergentului Bowe Bergdahl, ostatic în Afganistan

Pentagonul a încălcat legea atunci când a efectuat un schimb de prizonieri pentru eliberarea militarului Bowe Bergdahl, ostatic în Afganistat timp de cinci ani, conchide o anchetă americană publicată joi.

1951 afișări
Imaginea articolului Pentagonul a încălcat legea în eliberarea sergentului Bowe Bergdahl, ostatic în Afganistan

Pentagonul a încălcat legea în eliberarea sergentului Bowe Bergdahl, ostatic în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestui raport, administraţia Obama nu şi-a respectat obligaţia de a avertiza comisiile Congresului desemnate să se ocupe de aceste probleme cu 30 de zile înainte de folosi fonduri publice pentru transferarea unor deţinuţi de la Guantanamo.

În plus, "Pentagonul s-a folosit deja de fondurile alocate pentru alte posturi" pentru că nu dispunea de fondurile necesare transferului de prizonieri, subliniază Government Accountability Office (GAO), care apreciază că Departamentul Apărării a încălcat legea. Pentagonul a cheltuit 988.400 de dolari pentru această operaţiune.

Potrivit GAO, aleşii au fost avertizaţi prin telefon la 31 mai, ziua transferului, şi la 1 iunie şi au primit un aviz scris la 2 iunie.

Când informaţia privind schimbul s-a răspândit, adversarii republicani ai lui Obama şi chiar unii democraţi au criticat deschis operaţiunea, considerând-o periculoasă pentru securitatea Statelor Unite.

Dar Casa Albă şi Pentagonul au argumentat că starea de sănătate a sergentului Bergdahl era precară, pentru a justifica rapiditatea deciziei.

Într-un comunicat publicat joi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a calificat schimbul de prizonieri drept "conform legii" deoarece a fost decis "după consultări cu Departamentul Justiţiei".

Sergentul Bergdahl a fost dat dispărut în Afganistan în 2009. După cinci ani de captivitate, el a fost eliberat în schimbul a cinci talibani deţinuţi la baza militară americană de la Guantanamo şi transferaţi în Qatar.

Schimbul a provocat o furtună politică la Washington, iar raportul GAO ar putea să alimenteze furia republicanilor.

"Nu trebuie să fii dotat cu o imaginaţie bogată pentru a te îndoi că preşedintele (Obama) ne-a pus în faţa faptului împlinit pentru că ştia că o astfel de propunere va întâmpina o opoziţie puternică", a reacţionat senatoarea republicană Susan Collins.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici