Pentagonul consideră că abordarea militară este inadecvată în faţa pirateriei

Pentagonul a apreciat, miercuri, că abordarea militară nu este adecvată ca măsură împotriva actelor de piraterie din Cornul Africii, sugerând că marile companii maritime ar trebui să depună eforturi suplimentare pentru a-şi proteja navele.

14 afișări
Imaginea articolului Pentagonul consideră că abordarea militară este inadecvată în faţa pirateriei

Pentagonul consideră că abordarea militară este inadecvată în faţa pirateriei (Imagine: Mediafax Foto)

"Putem trimite toate forţele navale din lume acolo, dar acest lucru nu va rezolva niciodată problema", a declarat Geoff Morrell, purtător de cuvânt al Pentagonului.

"Este necesară o abordare globală din partea comunităţii internaţionale, privind marea, privind litoralul, cu implicarea guvernelor, cu dezvoltare economică", a adăugat el.

Conform statisticilor Biroului Maritim Internaţional, în cursul acestui an au fost atacate, în Oceanul Indian şi Golful Aden, 94 de nave, iar 39 au fost deturnate de piraţii somalezi, a precizat Morrell.

El a afirmat că, în momentul de faţă, piraţii reţin cel puţin 18 nave şi 330 de ostatici, aşteptând plata unor răscumpărări.

Cel mai spectaculos atac înregistrat în largul Somaliei a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când piraţii au capturat un petrolier saudit de mari dimensiuni, la 800 de kilometri sud-est de Mombasa. Piraţii au ocupat nava - cu o lungime de 330 de metri şi transportând o încărcătură de 300.000 de tone de petrol în valoare de circa 100 de milioane de dolari - şi cer plata unei răscumpărări pentru eliberarea petrolierului şi a celor 25 de membri ai echipajului.

"Credeţi-mă, această problemă este înţeleasă de acest guvern la cel mai înalt nivel", a adăugat Morrell, afirmând că situaţia este evaluată în permanenţă, în căutarea celei mai potrivite abordări. El a avertizat că situaţia trebuie gândită dincolo de "răspunsul strict cinetic", conform căruia este necesară "abordarea mai multor nave, deschiderea focului asupra piraţilor".

Şi preşedintele George W. Bush este informat permanent despre starea petrolierului saudit, a anunţat Casa Albă. "Securitatea şi starea echipajului sunt de o importanţă capitală" în aceste cazuri de piraterie, a spus Dana Perino, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

"Obiectivul este să ajutăm la aducerea navei şi a echipajului într-un loc sigur, apoi să cooperăm cu partenerii noştri internaţionali pentru a încerca să reducem problema pirateriei", a adăugat ea.

"Cooperăm acum cu alţi membri ai Consiliului de Securitate, încercăm să vedem ce putem face pentru a lupta mai eficient împotriva pirateriei", a spus Perino. "Este o problemă foarte complicată. Există multe legi internaţionale care intră în joc în cazul unor astfel de eforturi", a adăugat ea.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a cerut Consiliului de Securitate al ONU să prelungească rezoluţia care autorizează lansarea de operaţiuni împotriva piraţilor. El a apreciat însă că şi companiile comerciale trebuie să se limiteze la utilizarea culoarelor maritime sigure, aflate la distanţă de ţărmuri, şi să investească în măsuri de protecţie, inclusiv gărzi înarmate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici