Pentagonul va publica "sute" de fotografii înfăţişând abuzurile la care au fost supuşi deţinuţii

Pentagonul va face în curând publice "sute" de fotografii care prezintă scene cu abuzurile comise de personalul american din închisorile din Irak şi din Afganistan în timpul administraţiei Bush, a anunţat vineri un reprezentat al Departamentlui american al Apărării.

81 afișări
Imaginea articolului Pentagonul va publica "sute" de fotografii înfăţişând abuzurile la care au fost supuşi deţinuţii

Pentagonul va publica "sute" de fotografii înfăţişând abuzurile la care au fost supuşi deţinuţii

"Cred că (fotografiile) sunt de numărul sutelor", a declarat acest oficial sub protecţia anonimatului, referindu-se la numărul acestor fotografii care vor fi publicate pentru prima dată.

În urma unei acţiuni în justiţie iniţiată de asociaţia americană de apărare a libertăţilor ACLU în 2004, Departamentul american al Apărării a aprobat difuzarea acestor fotografii până la 28 mai, a confirmat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Expertul juridic din cadrul ACLU, Amrit Singh, a declarat joi că "aceste fotografii sunt o dovadă vizuală că abuzurile comise împotriva deţinuţilor de personalul american nu erau izolate, ci erau larg răspândite cu mult dincolo de zidurile (închisorii) din Abu Ghraib".

Închisoarea Abu Graib a devenit cunoscută în întreaga lume după publicarea, în 2004, a unor fotografii ce înfăţişau deţinuţi irakieni în timp ce erau umiliţi şi torturaţi de gardienii lor americani, un scandal care a condus la condamnarea a 11 militari la pedeapsa cu închisoarea de până la zece ani.

Preşedintele american, Barcak Obama, care a interzis tortura imediat după instalarea sa la Casa Albă, a autorizat săptămâna trecută difuzarea a patru note confidenţiale din timpul administraţiei Bush care rezumă metodele folosite de CIA pentru a-i determina pe terorişti să vorbească.

El a dat atunci asigurări că personalul din cadrul agenţiei centrale de spionaj implicaţi în aceste interogatorii nu trebuie să fie urmărit în justiţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici