Persoane care nu făceau parte din echipaj se aflau în cabina avionului prăbuşit la Smolensk

Persoane care nu făceau parte din echipaj se aflau în cabina piloţilor avionului prezidenţial polonez, înainte de a se prăbuşi la Smolensk, a anunţat miercuri, la Moscova, şefa Comitetului de aviaţie interstatal, prezentând primele rezultate ale anchetei.

45 afișări
Imaginea articolului Persoane care nu făceau parte din echipaj se aflau în cabina avionului prăbuşit la Smolensk

Persoane care nu făceau parte din echipaj se aflau în cabina avionului prăbuşit la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"S-a stabilit că în cabină se aflau persoane care nu erau membri ai echipajului. Vocea uneia dintre ele a fost identificată, cealaltă sau celelalte trebuie să fie identificate de partea poloneză", a declarat Tatiana Anodina, şefa acestei organizaţii responsabile cu anchetarea accidentelor de avion, din care fac parte state foste sovietice.

Ea nu a putut preciza identitatea persoanei identificate, nici conţinutul conversaţiilor din cabină.

Un oficial polonez, Edmund Klich, a declarat că prezenţa unor persoane care nu făceau parte din echipaj în cabina piloţilor avionului prezidenţial polonez, înainte de a se prăbuşi la Smolensk, nu constituie o încălcare a reglementărilor poloneze.

"Avionul Tu-154 nu aparţinea aviaţiei civile, ci aparţinea statului, mai precis era un avion militar. Conform reglementărilor poloneze, avioanele poloneze nu trebuie să respecte regulile menţionate de doamna Anodina", precizează oficialul polonez.

Edmund Klich, a precizat că nu crede că această prezenţă în cabină a fost la originea catastrofei.

"Aceasta s-a întâmplat cu 16-20 de minute înainte de impactul cu solul. Nu cred că acest lucru a influenţat în manieră decisivă cursul evenimentelor, dar este vorba despre opinia mea personală şi toate circumstanţele vor fi clare la finalul anchetei", a adăugat el.

La rândul său, şeful comisiei tehnice din cadrul Comitetului a declarat că echipajul avionului a fost avertizat de două ori că aterizarea pe aeroportul în apropierea căruia s-a prăbuşit avionul prezidenţial nu era permisă de condiţiile meteorologice.

"În timpul comunicării cu controlorul aerian al aeroportului Smolensk-Severni, acesta din urmă a avertizat de două ori că aeroportul era înconjurat de ceaţă, că vizibilitatea era de 400 de metri şi condiţiile de primire nu erau întrunite", a subliniat Aleksei Morozov.

El a insistat asupra faptului că "în timpul zborului", avionul preşedintelui polonez a fost avertizat "de mai multe ori" că condiţiile pentru aterizare erau "inferioare minimului necesar".

"Această informaţie a fost transmisă de controlorii aerieni de la Minsk (Belarus) şi de la Smolensk, precum şi de echipajul unui avion Yak-40 al Forţelor aeriene poloneze (...), care aterizase la Smolensk-Severni", a adăugat el.

Tatiana Anodina a confirmat că nu au existat nici defecţiuni tehnice, nici vreo explozie sau incendiu la bordul aparatului.

"Comisia tehnică a stabilit foarte clar că nu a fost nici un atentat, nici o explozie sau incendiu la bord, nici o pană a echipamentului aerotehnic. Motoarele funcţionau până la impactul cu solul", a adăugat ea.

"Echipajul a primit la timp datele privind situaţia meteo şi aeroporturile alternative", unde avionul polonez ar fi putut ateriza, a subliniat Anodina.

Avionul prezidenţial polonez s-a prăbuşit la 10 aprilie în apropiere de Smolensk, provocând moartea celor 96 de persoane aflate la bord, printre care preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa Maria, precum şi înalţi oficiali politici şi militari polonezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici