Peste 1.200 de morţi într-o săptămână, în violenţele din Siria

Aproximativ 1.260 de persoane au fost ucise în violenţele din Siria de la declanşarea, în urmă cu o săptămână, a unor lupte violente între armată şi rebeli la Damasc, a afirmat duminică Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

508 afișări
Imaginea articolului Peste 1.200 de morţi într-o săptămână, în violenţele din Siria

Peste 1.200 de morţi într-o săptămână, în violenţele din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr de "1.261 de persoane au fost ucise în ţară de la declanşarea, duminică, a luptelor la Damasc", a declarat prin telefon liderul OSDO, Rami Abdel Rahman, precizând că bilanţul include 931 de civili, 299 de soldaţi şi membri ai forţelor de securitate siriene şi 31 de soldaţi rebeli.

Abdel Rahman nu a precizat cum a fost întocmit acest bilanţ, care nu poate fi verificat. Organizaţia sa, cu sediul în Marea Britanie, se sprijină în general pentru a obţine informaţii pe o reţea de militanţi şi martori oculari în Siria.

Potrivit lui, zeci de cadavre zac în continuare pe străzile capitalei şi rebelii nu le pot evacua din cauza prezenţei forţelor de securitate în zonă.

Liderul OSDO a acuzat regimul lui Bashar al-Assad că vrea să înăbuşe revolta "folosind tot armamentul greu, elicopterele, artileria, iar acest lucru nu se poate face decât dacă are acceptul internaţional".

Luptele din cartierele periferice din Damasc între soldaţi şi rebeli, cele mai violente de la începutul revoltei împotriva regimului în martie 2011, au izbucnit la 15 iulie. Armata a tras cu obuze de mortier împotriva mai multor cartiere în care s-au retras rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL), potrivit OSDO.

Formată din dezertori şi civili înarmaţi, ASL a anunţat cu această ocazie că a lansat o operaţiune de "mare anvergură" denumită "vulcanul de la Damasc şi cutremurele din Siria".

Potrivit OSDO, peste 19.000 de persoane, majoritatea civili, au murit în total în violenţe de la declanţarea revoltei, în martie 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici