Peste 1,5 miliarde de măşti de faţă vor polua oceanele în acest an

  • Peste 1,5 miliarde de măşti de unică folosinţă vor ajunge în oceanele lumii în acest an
  • Mii de tone de plastic vor polua apa din cauza măştilor şi vor pune în pericol viaţa marină
  • Este recomandat să folosim măştile reutilizabile ori de câte ori avem posibilitatea
577 afișări
Imaginea articolului Peste 1,5 miliarde de măşti de faţă vor polua oceanele în acest an

Peste 1,5 miliarde de măşti de faţă vor polua oceanele în acest an

Un raport al OceansAsia, un grup de ecologişti cu sediul în Hong Kong, estimează că anul acesta au fost realizate peste 52 de miliarde de măşti de protecţie de unică folosinţă, pentru a face faţă cererii în pandemie.

O estimare realizată de specialiştii care întocmit raportul arată că cel puţin 3% dintre acestea vor fi ajunge în mare.

„Măştile faciale de unică folosinţă sunt fabricate dintr-o varietate de materiale plastice suflate în topitură şi sunt dificil de reciclat atât din cauza compoziţiei, cât şi a riscului de contaminare şi infecţie”, se arată în raport.

„Aceste măşti ajung în oceanele noastre atunci când sunt aruncate în mod necorespunzător, atunci când sistemele de gestionare a deşeurilor sunt inadecvate sau inexistente sau când aceste sisteme sunt copleşite din cauza volumului crescut de deşeuri”, se mai arată în documentul citat de New York Post.

Cum fiecare mască are o greutate de trei până la patru grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic să ajungă în apele oceanelor şi va fi nevoie de până la 450 de ani pentru a se descompune.

În plus, pe lângă de efectele nocive ale particulelor de micro-plastic şi nanoplasic, şi firele elastice cu care se prind măştile după urechi, prezintă un posibil risc pentru viaţa acvatică.

În raport sunt prezentate câteva exemple de animale marine ucise de măşti, inclusiv un peşte balon găsit mort pe o plajă din Miami, după ce s-a prins în aţele unei măşti.

Autorii studiului recomandă utilizarea măştilor de pânză reutilizabile şi lavabile „ori de câte ori este posibil”.

De asemenea, Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale din Marea Britanie a sfătuit oamenii să „rupă elasticele” măştilor înainte de a le arunca.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici