Peste 17.000 de funcţionari din Germania sunt foşti agenţi STASI

Peste 17.000 dintre funcţionarii administraţiilor regionale din fosta Germanie de Est (RDG) sunt foşti colaboratori STASI, serviciul de poliţie politică al fostului regim comunist, informează joi Financial Times Deutschland (FTD).

29 afișări
Imaginea articolului Peste 17.000 de funcţionari din Germania sunt foşti agenţi STASI

Peste 17.000 de funcţionari din Germania sunt foşti agenţi STASI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În pofida unei legi adoptate în 1991 şi care prevede că administraţiile trebuie să verifice trecutul colaboratorilor lor, landurile în cauză s-au arătat adesesa îngăduitoare şi au păstrat în servicul lor un număr impresionant de foşti informatori ai STASI, potrivit unei anchete efectuate de FTD.

Potrivit sociologului şi politologului Klaus Schroder, care conduce o structură de cercetare asupra fostului regim din RDG în cadrul Universităţii libere din Berlin, numărul foştilor informatori care continuă să activeze în cadrul administraţiilor ar fi chiar de "câteva zeci de mii". "Este vorba despre dimensiuni la care nimeni nu s-a aşteptat până acum", a declarat acesta pentru FTD.

Publicaţia, care a întrebat conducătorii structurilor pentru arhivele STASI din fiecare land vizat, dar şi Universitatea liberă din Berlin, a stabilit că 4.400 de foşti informatori STASI continuă să fie funcţionari în Saxonia-Anhalt, 2.942 în Brandenburg şi 2.733 la Berlin.

În Saxonia, 4.101 foşti colaboratori ai acestui serviciu de spionaj şi-au putut păstra locurile de muncă, reprezentând "aproape jumătate" din totalul celor care au fost înregistraţi, precizează cotidianul. "Mulţi erau înregistraţi ca informatori, dar nu mai erau activi", a declarat Michael Beleites, însărcinat cu acest caz în cadrul Guvernului regional din Saxonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici