Peste 300 de victime în urma cutremurului din Chile - VIDEO

Cutremurul de sâmbătă din Chile s-a soldat cu moartea a cel puţin 300 de persoane, a anunţat directorul Biroului Naţional pentru Urgenţe (ONEMI), Carmen Fernandez.

125 afișări
Imaginea articolului Peste 300 de victime în urma cutremurului din Chile - VIDEO

Cutremurul a distrus "90 la sută" din centrul oraşului chilian Curico (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bilanţul anterior, confirmat de preşedintele Michelle Bachelet, indica 214 morţi şi 15 dispăruţi, precum şi două milioane de persoane afectate de seism.

Cutremurul cu magnitudinea 8,8 s-a produs sâmbătă dimineaţă şi a determinat declanşarea de alerte de tsunami pentru numeroase ţări cu ieşire la Oceanul Pacific.

Majoritatea alertelor au fost ridicate, cu excepţia celor declarate în Japonia şi Rusia, unde autorităţile îi evacuează pe locuitorii din zonele expuse.

"90 la sută" din centrul oraşului chilian Curico a fost distrus

Aproximativ 90 la sută din centrul oraşului Curico, situat în sudul statului Chile, a fost distrus în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,8, produs în largul coastelor acestui stat, susţine un jurnalist local.

"Sediul cotidianului La Prensa a încetat să mai existe", rezumă o pancartă aşezată peste ruinele acestei instituţii centenare din Curico, unul dintre oraşele din sudul Chile cele mai afectate de cutremur.

"Aproximativ 90 la sută din centrul istoric este la pământ. Adică aproximativ 60 la sută din Curico", susţine Marcelo Vasquez, un jurnalist al postului de radio Estacion Uno din Curico, care a supravieţuit cutremurului ce a provocat moartea a cel puţin 300 de persoane în această ţară, potrivit ultimului bilanţ oficial.

Postul de radio Marcelo difuzează de acum din stradă, studiorile fiind instalate într-o piaţă, în apropiere de un generator electric. Sediul radioului a suferit pagube importante, iar în oraş peste 100.000 de locuitori au rămas fără curent electric.

Curico, oraş fondat în 1743 şi situat la 200 de kilometri sud de capitala Santiago, şi-a pierdut şi biserica tradiţională, precum şi numeroase case vechi, fără a mai număra pagubele produse pe coastă, măturată de valuri gigantice în urma cutremurului.

"Unele localităţi din provincia Curico au deschidere la mare, cum ar fi Yloca. Oceanul a ajuns până acolo şi a avariat casele. Oamenii au fost nevoiţi să urce pe dealuri", a povestit Sergio Figueroa, un funcţionar din cadrul Apărării civile, care participă la operaţiunile de salvare.

Sergio Figueroa a precizat că la Yloca, o staţiune balneară plină de turişti în februarie, în plină vară australă, o vale a fost inundată.

Dar în timp ce la Curico majoritatea populaţiei se pregăteşte de zile dificile, unele magazine profită deja de situaţie.

"Mi s-a spus că kilogramul de pâine se vinde cu 3.000 de pesos (4,4 euro)", respectiv de trei ori cât preţul normal, a declarat guvernatorul provinciei, Gloria Rojas.

Potrivit unui raport preliminar, cel puţin 50 de persoane au decedat în provincia Curico, a precizat pentru AFP guvernatorul, care estimează că bilanţul va creşte.

Sudul statului Chile este regiunea cel mai grav afectată de cutremur.

Chile are 16,8 milioane de locuitori şi se întinde, de la nord la sud, pe o lungime de peste 4.000 de kilometri, fiind situat în mijlocul unei zone cu cea mai puternică activitate seismică din lume.

Cutremurul care a afectat ţara s-a produs sâmbătă la ora locală 03.34 (08.34 ora României), provocând moartea a peste 300 de persoane, potrivit Biroului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (Onemi).

În sud, în portul Talcahuano, autorităţile au confirmat impactul unui tsunami, care a propulsat vapoarele până în centru.

Regiunea cel mai grav afectată de seism, situată la circa 500 de kiloemtri sud de Santiago şi la 300 de kilometri de Curico, este zona de coastă a oraşului Concepcion, unde Guvernul nu poate realiza o evaluare din cauza întreruperii comunicaţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici