Peste 32.000 de greci comemorează revolta studenţilor împotriva regimului militar din 1973 - FOTO

Peste 18.000 de persoane s-au adunat luni după-amiază la Atena, iar alte 14.000 s-au reunit la Salonic, la apelul unor sindicate şi partide de stânga, pentru a comemora împlinirea a 41 de ani de la revolta studenţilor împotriva juntei militare, din 1973, relatează AFP.

304 afișări
Imaginea articolului Peste 32.000 de greci comemorează revolta studenţilor împotriva regimului militar din 1973 - FOTO

Peste 32.000 de greci comemorează revolta studenţilor împotriva regimului militar din 1973 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestaţia din capitală, care a avut loc sub supravegherea a 7.000 de poliţişti, s-a desfăşurat anul acesta fără incidente majore.

Totuşi, poliţia a fost nevoită să folosească, în jurul orei 16.30 GMT (18.30, ora României) gaze lacrimogene şi grenade paralizante pentru a dispersa manifestanţii în apropierea ambasadei americane.

Cu puţin timp înainte, câţiva manifestanţi au dat foc drapelelor american şi european în faţa ambasadei.

La Salonic, unde peste 1.000 de poliţişti au asigurat ordinea publică, nu au fost înregistrate incidente.

Peste 20 de persoane au fost ucise pe 17 noiembrie 1973, care a marcat începutul sfârşitului dictaturii (1967-1974) în Grecia.

Astfel, revolta studenţilor din 1973 reprezintă un eveniment important pentru mulţi greci, această mişcare fiind considerată un preludiu al restabilirii democraţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici