Peste 40 la sută din nordici sunt favorabili ideii unui stat comun

Aproximativ 42 la sută dintre locuitorii a cinci ţări nordice (Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda şi Islanda) sunt favorabili ideii unui "stat federal" comun, potrivit unui sondaj publicat cu ocazia unui summit al Consiliului Nordic, marţi, la Reykjavik.

26 afișări
Imaginea articolului Peste 40 la sută din nordici sunt favorabili ideii unui stat comun

Peste 40 la sută din nordici sunt favorabili ideii unui stat comun (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, 11 la sută dintre persoanele chestionate se declară "foarte favorabile", iar 31 la sută "favorabile" acestei federaţii, în pofida faptului că o majoritate se opune, 40 la sută fiind "defavorabile", iar 18 la sută "foarte defavorabile", conform acestei anchete, realizată de institutul Oxford Research pentru Consiliul Nordic.

Unindu-şi forţele, cele cinci state nordice ar forma o ţară cu 25 de milioane de locuitori şi cea de-a zecea putere economică mondială, consolidând astfel importanţa politică a unei zone în care cea mai mare ţară este Suedia, cu 9,3 milioane de locuitori.

Persoanele cuprinse în anchetă au fost întrebate cu privire la un scenariu potrivit căruia ţările nordice ar avea "un singur şef de stat, o politică externă şi un sistem juridic comun, cu un Guvern semi-autonom în fiecare ţară", potrivit anchetei Oxford Research, un ONG independent.

Bărbaţii sunt mai favorabili decât femeile acestei idei, care se bucură de cea mai bună opinie în Suedia şi în Islanda, potrivit sondajului.

Între cele trei motive favorabile cele mai frecvent invocate de persoanele chestionate figurează acela că "acest lucru va oferi ţărilor mai multă influenţă internaţională", "în ţările nordice, cultura este identică", şi "acest lucru va consolida statul-providenţă".

Cele trei motive cele mai defavorabile sunt "ne vom pierde identitatea naţională", "ne este teamă să pierdem democraţia de proximitate" şi "există prea multe diferenţe între ţări".

Ideea unei Federaţii Nordice a apărut în dezbaterea publică în ultimii ani, pentru a compensa talia mică a acestor ţări nordice bogate şi a faptului că Danemarca, Suedia şi Finlanda nu au "greutate" în cadrul Uniunii Europene (UE).

Sondajul a fost realizat între 22 şi 27 octombrie, pe un eşantion de 1.032 de persoane, şi anume 302 în Suedia, 201 în Finlanda, 200 în Danemarca, 200 în Norvegia şi 129 în Islanda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici