Peste 700 de sinistraţi, 25 de morţi şi zece dispăruţi, în urma inundaţiilor din Sicilia

Inundaţiile şi alunecările de teren din Sicilia au provocat moartea a 25 de persoane şi dispariţia altor zece, distrugând casele a peste 700 de locuitori, potrivit unui bilanţ anunţat marţi de directorul Protecţiei civile, Guido Bertolaso, în faţa Senatului italian.

72 afișări
Imaginea articolului Peste 700 de sinistraţi, 25 de morţi şi zece dispăruţi, în urma inundaţiilor din Sicilia

Peste 700 de sinistraţi, 25 de morţi şi zece dispăruţi, în urma inundaţiilor din Sicilia

Blanţul definitiv "ar trebui să fie de 35 de victime (morţi) întrucât nu mai există nici o speranţă de a găsi supravieţuitori între cele zece persoane dispărute", a adăugat Bertolaso.

Căutarea cadavrelor persoanelor dispărute s-a dovedit a fi dificilă deoarece mâlul s-a întărit în zonele cele mai afectate de intemperii.

Presa a continuat marţi să denunţe urbanizarea anarhică şi nerespectarea normelor de construire, considerate ca fiind cauza producerii tragediei de la Messina. De asemenea, a evocat un raport al protecţiei civile, ce datează din 2008, asupra pericolelor urbanizării excesive care a fost trimis Parchetului din Messina, dar fără a primi un răspuns.

"Ministerul Justiţiei va acorda puteri extraordinare Parchetului de la Messina", a declarat ministrul Angelino Alfano, înainte de funeraliile unui poliţist mort în timpul intemperiilor, precizând că "stabilirea adevărului de către judecători va trebui să înceapă de mâine".

"Natura nu ucide. Omul este cauza deceselor înregistrate în această catastrofă naturală", a menţionat Bertolaso în faţa Senatului italian, adăugând că protecţia civilă a lansat o alertă înainte de intemperii.

"Trebuie să învăţăm de pe urma a ce s-a întâmplat. Nu este suficient să denunţăm abuzurile, trebuie să transformăm (catastrofa) într-un plan de acţiune (...) pentru a asigura securitatea persoanelor care locuiesc în zonele cu un risc ridicat", a afirmat Bertolaso, considerând că aceasta este cea mai bună manieră de a"onora memoria victimelor".

Potrivit unui raport al serviciului regional pentru protejarea solului din 2007, riscurile hidrogeologice sunt foarte ridicate în peste 70 la sută din teritoriul Siciliei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici