Peste o sută de răniţi, în urma unui cutremur puternic în centrul Japoniei

Peste o sută de persoane au fost rănite în urma cutremurului cu magnitudinea de 6,4 grade care s-a produs, marţi dimineaţă, în centrul Japoniei, provocând importante pagube materiale şi declanşând o alertă de tsunami, care s-a dovedit în cele din urmă a fi de mică amploare.

36 afișări
Imaginea articolului Peste o sută de răniţi, în urma unui cutremur puternic în centrul Japoniei

Peste o sută de răniţi, în urma unui cutremur puternic în centrul Japoniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit institutului american de geologie USGS, cutremurul s-a produs la ora locală 05.07 (luni, 23.07, ora României) în Oceanul Pacific, la doar 26,8 kilometri adâncime şi la 30 de kilometri de coastele prefecturii Shizuoka (centru).

În prefectura Shizuoka cel puţin 101 persoane au fost rănite, dintre care trei grav, majoritatea în urma căderii unor obiecte, au anunţat oficialii locali.

Alţi şapte răniţi au fost înregistraţi în prefecturile Tokyo, Kanagawa (centru-est) şi Aichi (centru), potrivit poliţiei.

La Shizuoka, capitala prefecturii cu acelaşi nume, unul dintre oraşele unde mişcarea telurică s-a simţit cel mai puternic, o liceeană de 16 ani a mărturisit teama prin care a trecut.

"În casă, o piesă de mobilier cu geam a căzut şi s-a sfărâmat în mai multe bucăţi, în timp ce farfuriile se mişcau în toate direcţiile prin dulapuri. Am crezut că suntem pregătiţi pentru cutremur şi am legat televizorul şi pianul, însă cu toate acestea ne-a fost foarte frică", a povestit ea.

Cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade în Japonia

În oraşul Mishima, situat mai spre nord, Tadao Negami, de 69 de ani, a recunoscut că nu a mai resimţit niciodată un asemenea cutremur: "Nu puteam să stau aşezat pe scaun. Fiica şi nepoţica mea au intrat în panică şi au ieşit în grabă afară".

La Makinohara, o alunecare de teren a avariat o autostradă, iar traficul a fost suspendat.

Cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade în Japonia

Printre pagubele constatate, o parte dintr-un zid care înconjoară un castel din secolul al XVI-lea s-a dărâmat, oar un incendiu, stins rapid, a izbucnit într-o uzină de utilaje.

"Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o repetiţie înaintea unei catastrofe de o mai mare amploare, cum ar fi un cutremur de pământ cu magnitudinea 8", a apreciat Masaki Yamada, un oficial din cadrul unei cooperative de pescuit din portul Yaizu, afectat de tsunami, care a avut însă numai 40 de centimetri.

Regiunile Shizuoka şi Tokyo se pregătesc pentru un cutremur de mari dimensiuni, despre care geologii anticipează că va avea loc în anii următori.

Un reprezentant al Agenţiei meteorologice a avertizat asupra riscurilor reprezentate de alunecările de teren, ca urmare a combinaţiei dintre seism şi puternicele precipitaţii aduse de taifunul Etau, în urma căruia cel puţin 14 persoane au murit, iar 18 sunt date dispărute de la sfârşitul săptămânii în vestul Japoniei.

După ce a ameninţat Honshu, în cursul zilei de marţi, Etau s-a depărtat de coastele arhipelagului.

Unul dintre cele mai puternice cinci cutremure din lume se înregistrează anual în Japonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici