Petrolierul Polar, pe care se află şi un marinar român, eliberat de piraţii somalezi

Un petrolier capturat de piraţi în Oceanul Indian în octombrie, având 24 de membri ai echipajului la bord, între care un român, a fost eliberat vineri, după "o lungă şi extrem de dureroasă luare de ostatici" şi după moartea unui marinar, a anunţat compania proprietară a navei.

179 afișări
Imaginea articolului Petrolierul Polar, pe care se află şi un marinar român, eliberat de piraţii somalezi

Petrolierul Polar, pe care se află şi un marinar român, eliberat de piraţii somalezi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Paradise Navigation SA, armatorul şi administratorul MT Polar, deturnată la circa 600 de mile nautice în largul coastelor sumaleze la 30 octombrie, anunţă că nava sa a fost eliberată vineri de infractorii care au capturat-o", precizează un comunicat al companiei.

Armatorul grec nu a oferit detalii despre negocierile care au condus la eliberarea navei, dar a deplâns că "nu a avut virtual niciun fel de asistenţă" în negocierile sale cu piraţii, în pofida patrulelor efectuate de zeci de nave de război de diverse naţionalităţi.

"Este o mărturie tristă a ineficienţei iniţiativelor internaţionale pentru a combate pirateria", adaugă compania.

"Sunt îndoieli privind existenţa unei voinţe politice pentru luarea iniţiativelor necesare; din acest motiv deturnarea vaselor ca MT Polar şi utilizarea lor ca "navă amiral" pentru atacarea navelor marinei comerciale, va continua cel mai probabil în acelaşi ritm", continuă compania.

În momentul deturnării, petrolierul, sub pavilion panamez şi cântărind 72.825 de tone, avea la bord 24 de membri ai echipajului: un român, trei greci, trei muntenegreni, un sârb şi 16 filipinezi, a anunţat compania.

Dar un membru al echipajului, Prudente Cabral, a murit în detenţie în noiembrie.

Paradise Navigation a declarat că piraţii somalezi deţin în prezent 25 de nave, precum şi 600 de membri ai echipajului pentru care cer răscumpărări în valoare de milioane de dolari.

Valoarea răscumpărării medii pentru o navă a crescut cu 30 la sută în raport cu anul trecut, precizează compania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici