Phenianul a efectuat şase tiruri de rachetă, de Ziua Independenţei Statelor Unite

Coreea de Nord a efectuat sâmbătă şase tiruri experimentale de rachete cu rază scurtă de acţiune, a anunţat Statul Major al armatei sud-coreene, la două zile după teste identice şi într-un moment în care Statele Unite se pregătesc să-şi sărbătorească Independenţa, la 4 iulie.

137 afișări
Imaginea articolului Phenianul a efectuat şase tiruri de rachetă, de Ziua Independenţei Statelor Unite

Phenianul a efectuat patru tiruri cu rachetă, de Ziua Independenţei Statelor Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rachetele au fost lansate în Marea Japoniei, de la baza Kitdaeryong, în apropierea portului nord-coreean Wonsan, în estul ţării, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Ministerului sud-coreean al Apărării.

"Armata (sud-coreeană), pe baza unei alianţe puternice de apărare cu Statele Unite, este deplin pregătită să contracareze orice ameninţare sau provocare a Nordului", a avertizat Statul Major sud-coreean într-un comunicat.

"Rachetele lansate astăzi par să aibă o rază de acţiune între 400 şi 500 de kilometri", a declarat pentru agenţia Yonhap un oficial guvernamental sud-coreean, sub protecţia anonimatului.

Rachetele "Scud lansate astăzi supun securitatea noastră la o ameninţare mai importantă deoarece au raze de acţiune mai lungi", a adăugat acesta.

"Testele de rachete de joi se înscriau aparent în cadrul unui exerciţiu militar, dar cele de astăzi, de Ziua Independenţei americane, par să aibă obiective politice", a apreciat el.

Phenianul lansase patru rachete joi, dar raza lor de acţiune era mai redusă, estimată la 120 de kilometri.

SUA anunţaseră deja că se aşteaptă la un nou tir de rachetă cu rază lungă de acţiune din partea Coreei de Nord, în direcţia statului american Hawaii, probabil la 4 iulie, Ziua Independenţei.

În ultimele luni s-au înregistrat noi tensiuni generate de Coreea de Nord, una dintre ţările cele mai secrete şi închise lumii. Acestea au culminat prin lansarea de către regimul de la Phenian a unei noi provocări la adresa comunităţii internaţionale prin efectuarea, la 25 mai, a celui de-al doilea test nuclear al său din 2006 şi până în prezent.

Acest test, urmat de mai multe tiruri de rachete, a fost condamnat de Consiliul de Securitate al ONU, care a înăsprit sancţiunile aflate deja în vigoare împotriva Phenianului.

Ca răspuns, Coreea de Nord a ameninţat că nu va renunţa niciodată la ambiţiile sale nucleare. Regimul a declarat că intenţionează să foloseacă plutoniul de care dispune în scopuri militare şi că va demara procesul de îmbogăţire a uraniului.

"Tirurile de astăzi fac parte din exerciţiile militare obişnuite dar, lansând (rachete) Scud cu rază de 500 de kilometri, Nordul vrea să îşi arate capacitatea de a reacţiona în faţa sancţiunilor internaţionale prin mijloace militare", a declarat Baek Seung-Joo, expert la institutul coreean de analize de Apărare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici