Piloţii avionului prezidenţial polonez prăbuşit la Smolensk s-au comportat ca nişte cowboy

Surse anonime citate de presă susţin că piloţii avionului prezidenţial polonez prăbuşit la Smolensk s-au comportat ca nişte "cowboy", luând decizia de a ateriza în pofida condiţiilor nefavorabile, "nedorind să aibă probleme cu pasagerii importanţi", relatează Radio Polonia în pagina online.

18 afișări
Imaginea articolului Piloţii avionului prezidenţial polonez prăbuşit la Smolensk s-au comportat ca nişte cowboy

Piloţii avionului prezidenţial polonez prăbuşit la Smolensk s-au comportat ca nişte cowboy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înregistrările cutiilor negre ale avionului au fost remise luni, la Moscova, ministrului polonez de Interne, Jerzy Miller. Totuşi, un acord semnat între Miller şi vicepremierul rus Serghei Ivanov stipulează că rezultatele anchetei ruse privind accidentul nu pot fi publicate în totalitate.

Sursa citată, care a oferit aceste informaţii marţi cotidianului Dziennik Gazeta Prawna, a declarat că înregistrările sunt "dificile şi pline de zgomot", adăugând că "unele fragmente nu pot fi interpretate". Ele exclud un atac terorist asupra avionului Tupolev, la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczinsky, soţia sa şi numeroşi reprezentanţi ai elitei politice şi militare poloneze. Dar, potrivit sursei citate, "din nefericire este clar din înregistrări că echipajul a încălcat toate măsurile de siguranţă".

Piloţii unui avion Yak-40, care a aterizat cu puţin timp înainte la aeroportul Severni din Smolensk, au menţinut contactul radio cu aeronava prezidenţială, avertizându-i pe piloţi că vizibilitatea este foarte redusă şi mult sub nivelul minim acceptabil pentru un aerodrom echipat doar cu echipament de navigaţie de bază. "Înregistrările comunicaţiilor radio (între piloţii avionului Tu-154 şi) colegii lor din avionul Yak-40 au fost foarte dramatice", a afirmat sursa.

Cotidianul Dziennik Gazeta Prawna subliniază că vocea generalului Blasik, comandantul Forţelor aeriene, este clară în înregistrări. Experţii consideră că aceasta reprezintă o altă dovadă a încălcării procedurilor standard şi că piloţii ar fi putut simţi presiuni asupra lor pentru a ajunge la timp la destinaţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici