Plângeri în justiţie împotriva fostului şef al armatei egiptene Hussein Tantawi şi a adjunctului său

Fostul şef al armatei egiptene, mareşalul Hussein Tantawi, care a fost comandantul armatei timp de un an şi jumătate, şi adjunctul său, generalul Sami Anan, sunt vizaţi de plângeri transmise justiţiei militare, a anunţat duminică o sursă judiciară.

122 afișări
Imaginea articolului Plângeri în justiţie împotriva fostului şef al armatei egiptene Hussein Tantawi şi a adjunctului său

Hussein Tantawi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste plângeri, 30 în total, acuză armata de reprimarea manifestanţilor ostili militarilor în perioada în care aceştia s-au aflat la putere, de la sfârşitul lui 2011 până la începutul lui 2012, când au murit zeci de persoane.

Anan este vizat, în plus, de o plângere de îmbogăţire ilegală în cadrul unei operaţiuni funciare, depuse de un avocat, Samir Sabri.

Aceste plângeri au fost transmise de procurorul general Abdel Meguid Mahmoud Parchetului justiţiei militare, care va decide dacă le va da curs sau nu.

Dacă vor fi recunoscute valabile, ele vor conduce la prima aducere în faţa justiţiei a membrilor consiliului militar care a condus ţara de la îndepărtarea preşedintelui Hosni Mubarak în februarie 2011 şi până la învestirea preşedintelui Mohamed Morsi la sfârşitul lui iunie 2012.

Mareşalul Tantawi, care a fost timp de 20 de ani ministrul Apărării în regimul Mubarak, şi-a păstrat funcţia şi după îndepărtarea acestuia de la putere şi, în calitate de şef al Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA), a fost şeful statului de facto timp de un an şi jumătate.

Anan, şeful Statului Major al armatei, a fost "numărul doi" în CSFA, un colegiu format din aproximativ 20 de generali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici