Plutoniu, detectat în sol în cinci zone de la centrala Fukushima

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat luni că a fost detectat plutoniu în sol în cinci zone de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din nord-estul Japoniei, relatează agenţia Kyodo.

52 afișări
Imaginea articolului Plutoniu, detectat în sol în cinci zone de la centrala Fukushima

Plutoniu, detectat în sol în cinci zone de la centrala Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power a declarat pentru AFP că nivelul de plutoniu detectat în cele cinci probe prelevate din zona centralei este echivalent cu cel depistat în Japonia după testele nucleare efectuate în ţările vecine, cum ar fi de exemplu Coreea de Nord.

"Eşantioanele au pus în evidenţă prezenţa plutoniului 238, 239 şi 240", a precizat el, "concentraţia slabă nu prezintă niciun pericol pentru sănătate", a adăugat el.

"Credem că este o probabilitate mare ca cel puţin două eşantioane să aibă legătură directă cu accidentul survenit la centrală", a declarat el.

Patru dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au fost avariate de cutremurul puternic şi tsunami care au devastat nord-estul arhipelagului la 11 martie.

Apă puternic radioactivă, care s-a scurs probabil din reactoare, a fost descoperită în sala maşinilor, precum şi în tunele care trec pe sub clădirile reactoarelor 1, 2 şi 3 şi ajung în exterior.

Reactorul 3, a cărui clădire a fost puternic avariată de o explozie, este singurul care conţine MOX un amestec de oxid de uraniu şi plutoniu, ale cărui emisii sunt foarte nocive.

Totuşi, plutoniul poate proveni şi de la un alt reactor care funcţionează doar cu uraniu, deoarece 30 la sută din energia produsă provine din conversia uraniului în plutoniu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici