Podul Calafat-Vidin: Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, şi-a anulat participarea la inaugurare

Preşedintele Rosen Plevneliev şi-a anulat participarea la inaugurarea Podului Calafat-Vidin, după ce Parlamentul l-a validat pe un "mogul controversat", Delian Peevski, în funcţia de director al Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS).

569 afișări
Imaginea articolului Podul Calafat-Vidin: Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, şi-a anulat participarea la inaugurare

Rosen Plevneliev (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele bulgar a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Consultativ pentru Securitate Naţională pe această temă, şedinţă programată joi, pe 20 iunie, relatează site-ul Novinite.com.

Parlamentul a aprobat vineri această nominalizare din partea premierului Plamen Oreşarski, care l-a propus pe Peevski, un deputat din cadrul partidului minorităţii turce Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL, liberal) la conducerea DANS.

Uluindu-i atât pe parlamentarii din cadrul GERB (centru-dreapta) al fostului premier Boiko Borisov, cât şi presa, Oreşarski a propus la începutul şedinţei un nou punct pe ordinea de zi, şi anume alegerea unui nou director DANS.

Deputaţii GERB au părăsit indignaţi plenul. Oreşarski a continuat, nominalizându-l pe Peevski, iar parlamentarul controversat a fost ales rapid la conducerea Agenţiei.

Acest lucru a creat nemulţumire în Bulgaria, aproximativ 2.000 de persoane alăturându-se, pe o pagină de Facebook, unui apel la proteste faţă de acest vot, care a durat mai puţin de o oră.

Plevneliev a anunţa miercuri că va promulga o lege privind efectuarea unor modificări semnificative în structura agenţiilor din domeniul aplicării legii în Bulgaria. Legea a fost adoptată vineri de către Parlament, după a doua lectură, şi vizează transferul Unităţii speciale de luptă împotriva crimei organizate (GDBOP) a Poliţiei Bulgare din subordinea Ministerului de Interne în subordinea DANS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici