Polemică în Spania, după ce un lider PP din Badalona a împărţit broşuri cu titlul "Nu vrem români"

Partidul Popular spaniol (PP) a generat polemici la Badalona, unde liderul local, Xavier Garcia Albiol, a împărţit pe stradă broşuri cu mesajul "Nu vrem români", a relatat presa spaniolă în ediţie electronică, adăugând că liderii PP s-au delimitat de acest gest.

61 afișări
Imaginea articolului Polemică în Spania, după ce un lider PP din Badalona a împărţit broşuri cu titlul "Nu vrem români"

Polemică în Spania, după ce un lider PP din Badalona a împărţit broşuri cu titlul "Nu vrem români" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit presei spaniole, broşura prezintă, de asemenea, imaginea a două femei care au capul acoperit de baticuri, alături de mesajul "Cartierul tău este sigur?". În interiorul broşurii, sub un titlu mare "+Securitate" şi logo-ul partidului sunt prezentate mai multe fotografii în care sunt surprinse un accident de maşină, o stradă murdară şi o fotografie a unui balcon în care se văd înghesuiţi şase imigranţi.

Cotidianul "El Pais" relatează, în ediţia electronică de luni, că liderii Partidului Popular s-au delimitat de acţiunile întreprinse în Badalona de Xavier Garcia Albiol. Vicesecretarul organizaţiei, Ana Mato, a declarat că partidul nu este de acord cu mesajele răspândite de PP în Badalona. Cotidianul "El Pais" scrie că imaginile în care apar femeile cu eşarfele pe cap - presupuse membre ale etniei romilor români din Badalona - au fost selectate de PP pentru a apărea în pozele în care Albiol îi întreabă pe cetăţeni "Cartierul tău este unul sigur?". Chiar şi în aceste condiţii, scrie "El Pais", Ana Mato a dat asigurări că PP "nu se face responsabil" de existenţa broşurii, "al cărei conţinut nu îl împărtăşeşte".

Liderul Partidului Popular din Badalona, Xavier García Albiol, şi-a reiterat duminică mesajul din broşură, declarând că majoritatea românilor care vin în Spania sunt oameni onorabili, dar "ţiganii români care vin la Badalona vin ca să comită infracţiuni", a scris El Periodico de Catalunya în ediţie electronică.

"Poate că sunt câţiva care trăiesc din puţin, însă majoritatea fură şi sunt responsabili de aproape toate delictele comise în La Salut şi Llefia", a susţinut el, care a răspândit broşurile împreună cu un alt oficial al Partidului, Alicia Sánchez Camacho, preşedintele PP din Catalunya.

Cei doi au vizitat de altfel cartierul La Salut unde, potrivit El Periodico, au izbucnit în urmă cu trei ani scandaluri între localnici şi comunitatea de romi români.

Preşedintele PP din Canare şi membru al Comitetului Executiv Naţional al Partidului, Jose Manuel Soria, a declarat, luni, potrivit paginii electronice a Europa Press, că Xavier García Albiol ar trebui demis dacă nu îşi cere scuze pentru tipărirea acestor broşuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici